Izvor: Nezavisne Novine, 11.Feb.2016, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snage žena Sunca: Bivše seksualne robinje u borbi protiv ID (FOTO, VIDEO)

BAGDAD - U iračkom dijelu Kurdistana formirana je brigada žena Jezida, bivših seksualnih robinja Islamske države, koje se bore rame uz rame sa kurdskim Pešmergama za oslobođenje Mosula, piše britanski Indipendent.

Kako raste broj žena oslobođenih iz ruku Islamske države, tako se brigada uvećava, kaže komandant ove brigade, kapetan Hatun Hider, i dodaje da 500 novih regrutkinja čeka da započne obuku.

Brigada je poznata pod imenom „Snage žena Sunca“ i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << već je učestvovala u borbama za oslobođenje planine Sindžar, gdje im se nalaze domovi.

Pripadnice brigade čine samo mali dio od nekoliko hiljada žena i devojaka koje su pripadnici ID zarobili 2014. i prisilili ih na seksualno ropstvo.

„Ima mnogo naših žena u Mosulu. Njihove porodice ih čekaju. Oslobođenje će ih možda vratiti kućama“, kaže kapetan Hider.

Ona dodaje da je brigada jezidskih žena, oslobođena od svakodnevnog silovanja i obučena od strane Pešmerga postala elitna jedinica i model za sve žene u regionu.

(NN, Sputnjik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.