Snabdevanje gasom moguće i preko Dunava

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2014, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snabdevanje gasom moguće i preko Dunava

Srbija bi mogla da iskoristi Dunav kao alternativni pravac snabdevanja gasom kroz projekat proizvodnje i trasporta tečnog naftnog gasa (LNG) iz Crnog mora, koji delom finasira EU, izjavio je vršilac dužnosti šefa predstavništva EU u Austriji Johan Solgruber.

On je rekao da postoji pojas nalazišta gasa u Crnom moru i da je plan je da se s platformi gas transportuje u Konstancu, a odatle baržama Dunavom do, na primer Beča i ostalih podunavskih zemalja. "Kad god >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bi Srbiji bile potrebne dodatne količine gasa mogla bi da ih dopremi Dunavom", rekao je Solgruber.

On je rekao da pripremu tog projekta, vrednu 150 miliona evra sa 50 miliona evra finansira EU, a da preostalih 100 miliona evra obezbeđuju kompanije uključene u projekat. "Dvadesetak kompanija okupljeno je oko te ideje", rekao je Solgruber. Među tim kompanijama je i austrijska energetska kompanija EVN.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.