Smrtna kazna zbog ubistva Kopta

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtna kazna zbog ubistva Kopta

Sud u Egiptu osudio na smrt Mohameda Ahmeda Huseina zbog ubistva šest hrišćana Kopta i muslimana policajaca, u pucnjavi na Božić prošle godine. Presuda poslata na potvrdu Velikom muftiji.

Egipatski sud za državnu bezbednost osudio je jednog muslimana na smrt zbog ubistava šest hrišćana Kopta i muslimana policajaca, u pucnjavi u januaru 2010, na koptski Božić.

Mohamed Ahmed Husein (39) bio je optužen za "ubistvo s predumišljajem" hrišćanskih vernika i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muslimanskih policajaca i za "zastrašivanje građana" u Naga Hamadi na jugu Egipta, nakon masovnih nereda uoči koptskog Božića prošle godine.

Sudija je rekao da će presuda biti poslata Velikom muftiji, vrhovnom religijskom autoritetu u Egiptu, koji je nadležan za potvrdu smrtnih kazni u toj državi, javlja Rojters.

Dva saučesnika Huseina u napadu i ubistvu osuđena su na doživotni zatvor.

Presuda je došla u trenutku kada su u Egiptu strasti uzavrele posle napada na koptsku crkvu u Aleksandriji za Novu godinu, kada je poginulo 23 ljudi i pucnjave u vozu na jugu zemlje, kada je jedan hrišćanin ubijen, a najmanje tri osobe povređene.

Iz godine u godinu proslava provoslavnog Božića u Egiptu obeležena je napadima ekstremnih muslimana na Kopte.

Uticaj radikalnog islama raste u Egiptu, zahvaljujući, između ostalog, saudijskoj satelitskoj televiziji i novcu, i predsednik Hosni Mubarak, čiji su politički uticaj i ugled u opadanju, ne čini dovoljno kako bi se suzbio rastući fundamentalizam, piše britanski Telegraf.

Kopti, hrišćani, čine oko 10 odsto od oko 80 miliona stanovnika Egipta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Egipatski sud osudio na smrt napadača na Kopte

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2011

Sud u Egiptu u nedelju je osudio na smrt jednog muslimana odgovornog za napad na egipatske Kopte u gradu Nag Hamadi na Božić 2010. godine. U napadu koji se dogodio pred crkvom posle Božićne liturgije pognulo je sedam ljudi, šest Kopta i jedan muslimanski čuvar. Kako su naveli sudski činovnici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.