Smešna strana izbora (3): Milion evra po stranci

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2012, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smešna strana izbora (3): Milion evra po stranci

Iako je MMF već upozorio Srbiju da je nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašio dogovorene granice, Vlada Srbije troši pare za izbore.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović upozorio je da je Srbija zemlja sa nezaposlenošću od 24 odsto, privrednim rastom na nivou statističke greške, inflacijom koja preti i nelikvidnošću koju proizvodi vlada i njene firme, a koja je ugušila celu privredu.

Stručnjaci koji su upućeni u cenovnike marketinških usluga koje stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koriste u predizbornoj borbi smatraju da ozbiljna politička kampanja ne može da košta manje od milion evra, a taj iznos može biti i znatno veći.

- Kampanja ispod milion evra nema smisla. Taj iznos može da bude i veći, ali sve više od tri miliona smatralo bi se ozbiljno velikim troškom - kaže Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a.

Zvanično najviše košta televizijsko oglašavanje, sekund reklamiranja u Drugom dnevniku RTS-a košta čak 17.000 dinara. Sekund reklame posle 20 časova je 12.000, dok je oglašavanje u toku sportskih događaja 11.000 dinara. Stranke bi iz budžeta trebalo da dobiju oko šest miliona evra, a u ovu sumu nisu uračunata sredstva koja bi trebalo da im pripadnu za učešće na lokalnim i pokrajinskim izborima.

Partije kao i ranijih godina tvrde da se same finansiraju. Iz SRS-a poručuju da su štedeli i uštedeli oko sto miliona dinara za kampanju, u URS-u kažu da će novac za kampanju skupiti "kao i sve druge stranke - prilozima članova i kompanija".

Dveri, koje su debitanti na ovim izborima, tvrde da im neće biti lako jer su u izbore krenuli "iz stana u kome je nekad stanovao Mokranjac u centru Beograda".

Kada bi se rezultati stranaka na parlamentarnim izborima 2008. preneli na polje matematike, svaka stranka ili koalicija je za jedan osvojeni glas u kampanji zvanično potrošila između jednog i četiri evra. Međutim, Čedomir Jovanović je tvrdio da glas u Srbiji teško može da košta ispod sedam evra. Aleksandar Vučić, potpredsednik SNS-a, tu računicu je ocenio kao besmislenu:

- Da je sve u parama, Čedomir Jovanović bi onda imao više glasova nego što ih ima. Ali može on da štampa 100.000 plakata da je Kosovo nezavisno, ali ta poruka nema podršku birača.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.