Smernice za upravljanje životnom sredinom

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smernice za upravljanje životnom sredinom

Usvajanjem Beogradskog procesa - dokumenta sa smernicama za buduće aktivnosti u reformi međunarodnog upravljanja životnom sredinom, završen skup o životnoj sredini. Srbija vraćena na mapu donosilaca odluka u oblasti životne sredine, rekao ministar Oliver Dulić.

Dvodnevni skup, održan u Beogradu u okviru dvogodišnjeg predsedavanja Srbije Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), bila je prilika za učesnike da razmene iskustava u oblasti ekologije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prvi sastanak ministara ekologije i predstavnika 40 zemalja završen je usvajanjem Beogradskog procesa, dokumenta sa smernicama za reformu međunarodnog upravljanja životnom sredinom.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je novinarima da taj dokument podrazumeva restrukturisanje sistema UN u oblasti zaštite životne sredine, posebno u pitanjima klimatskih promena i održivog razvoja.

Dulić je rekao da je primećena veća aktivnost Amerikanaca, jer su došli u velikom sastavu, što je, kako je naveo, novost od kada je nastupila administracija Baraka Obame. Brazil i Kina imali su nova mišljenja za rešavanja problema životne sredine u odnosu na raniji period.

"Kao organizatori, uspeli smo da doprinesemo pomeranju stavova i jednih i drugih prema nečemu što treba da bude konsenzus", objasnio je Dulić.

Komentarišući šta organizovanje ovakvih skupova znači za Srbiju, Dulić je rekao da je ona time je vraćena "na mapu donosilaca odluka" u oblasti životne sredine.

Veće korišćenje fondova UNEP-a 

Dulić ističe da će to doprineti većem korišćenju fondova UNEP-a, ali i drugih fondova UN i napomenuo da je sa predstavnicima iz regiona dogovoreno da se zajednički nastupa za neka sredstva, koja bi bila namenjena za obnavljanje ratovima narušene životne sredine.

"Zadovoljstvo je što je Srbija ponovo, kada se priča o UN, postala tema i po nekom drugom pitanju, a da to nije samo Kosovo i Metohija", ocenio je Dulić, dodavši da je Srbija otvorila set drugih tema po kojima će biti prepoznatljiva, a posebno po onima koja s tiču oblasti životne sredine.

U okviru prvog sastanka Konsultativne grupe ministara i visokih državnih službenika o međunarodnom upravljanju životnom sredinom, ministar Dulić razgovara je sa ministrima životne sredine Sirije, Italije, Crne Gore i Kenije.

Ministar prostornog planiranja i životne sredine Crne Gore Branimir Gvozdenović je predložio da dve zemlje naprave sporazum o saradnji u oblasti životne sredine.

O Beogradskom procesu biće reči i na sastanku u Rimu, koji je planiran u oktobru, a zatim i u decembru na konferenciji u Kopenhagenu, na kojoj će biti reči o klimatskim promenama, s namerom da se sledeće godine okonča novim i snažnijim zaključcima koji bi trebalo da predstavljaju novu politiku u svetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.