Smederevo: Optimizam sa pokrićem

Izvor: Šumadija Press, 04.Okt.2015, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo: Optimizam sa pokrićem

Izvršni direktor menadžerskog tima HPK inženjering Peter Kamaraš izjavio je da je smederevska Železara za proteklih šest meseci uspela da smanji gubitke, a da se do kraja godine očekuje i prvi profit, uprkos smanjenju cena čelika na svetskom tržištu.On je rekao da bi velika greška bila da se železara ugasi, jer je od izuzetnog značaja za državu i ocenio da ljudi ne shvataju da ta fabrika više donosi državi, nego što država ulaže u nju.

U poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << četiri meseca uštedeli smo državi desetine miliona. Plate, doprinosi i carinski troškovi se vraćaju državi, a sem toga mi smo jedan od najvećih klijenata Srbijagasa, Železnica Srbije, EPS-a i JRB-a rekao je Kamaraš.

Prema njegovim rečima, železara je dobra fabrika sa dobrom radnom snagom i proizvodima koji imaju tržište.

Sada je problem sa padom cena čelika u svetu, ali prvi profit očekujemo do kraja godine, čak i sa daljim padom cena, pod uslovom da on ne bude katastofalan i padne do 30 evra po toni – rekao je Kamaraš.

Na pitanje šta je bio njegov motiv da u srpsku čeličanu unese 20 miliona dolara u sirovinama, s obzirom da je on ne kupuje, Kamaraš je odgovorio da je to neka vrsta odloženog plaćanja sirovina.

U vreme potpisivanja ugovora, železara je celu porudžbinu koksa morala da plati unapred, a tri meseca se čekalo na isporuku od trenutka plaćanja. Sada se plaća 60 dana, nakon što je koks stigao, odnosno pet meseci kasnije – rekao je on.

Ugovor je tajna zbog konkurencijeOdgovarajući na pitanje zašto se krije ugovor o upravljanju železarom, Kamarš je rekao da srpski narod ima pravo da zna sve što je vezano za to, ali ako ljudima kažete neku poslovnu tajnu, to će onda znati i konkurencija.

Član Nadzornog odbora Bojan Bojković je izjavio da će takozvano zaduvavanje visoke peći 1 biti obavljeno 7. oktobra, dok će prvo gvožđe iz nje poteći 9. oktobra.

Bojković je dodao da je kapacitet visoke peći 75.000 tona mesečno.



– Samim tim ćemo duplirati našu proizvodnju i prodaju, što će imati ogroman uticaj na naš bruto domaći proizvod i poslovanje železare. I pored izuzetno teške situacije na tržištu čelika, zbog čega je prosečna cena gotovih proizvoda pala za više od 25 odsto, mi i dalje uspevamo da plasiramo naše proizvode
– naglasio je Bojković.

U železari s nestrpljenjem očekuju pokretanje druge visoke peći, jer procenjuju da će proizvodnja i prodaja biti duplirani, ali i da će pronalaženje strateškog partnera za srpsku čeličanu biti mnogo izvesnije. Posebno naglašavaju da je 80 odsto radova na remontu visoke peći broj 1 urađeno sopstvenim snagama zaposlenih.



– Za nas radnike to puno znači
, mi to ocekujemo od momenta kada je prestala da radi druga peć. Sa obe peći imamo veću proizvodnju i mnogo sigurniju budućnost za razliku od mnogih ne samo u Srbiji nego i u regionu – sa optimizmom govori predsednik Samostalnog sindikata u železari Siniša Prelić u susret 9. oktobru, za kada je planirano ponovno pokretanje visoke peći 1, koju je ugasio još bivši vlasnik američki Ju-es-stil 2011. godine.

Ostvarili srpski san

Predsednik Samostalnog sindikataSiniša Prelić kaže da su svi radnici na radnom mestu i da primaju redovno platu po kolektivnom ugovoru. Kako ističe, “nema maltretiranja i svako radi svoj posao”, a predviđeno je i povećanje plata.

– Pokretanje visoke peći je za nas nada da će biti bolje i da će se ostvariti svi planovi i ciljevi koji su postavljeni pred novi menadžment i radnike železare – naveo je Prelić.

Da se situacija poboljšava i stvara nadu da će smederevska čeličana pronaći i ozbiljnog kupca, potvrdio je i srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je izjavio je u subotu da se vode ozbiljni pregovori sa kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru “Smederevo” i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

Čuli smo da bi oni uložili ogroman novac, samo 120 miliona dolara bi išlo u galvanizaciju, i ako bismo to uspeli to bi značilo veću proizvodnju i drastičan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije – istakao je Vučić i dodao da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje BDP-a od 0,3 do 0,4 odsto.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Železara državi uštedela milione"

Izvor: B92, 04.Okt.2015

Izvršni direktor menadžerskog tima HPK inženjering Peter Kamaraš kaže da je Železara Smederevo za proteklih šest meseci uspela da smanji gubitke...Kako kaže, do kraja godine se očekuje i prvi profit, uprkos smanjenju cena čelika na svetskom tržištu...On je ocenio da bi velika greška bila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.