Izvor: B92, 13.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti broj sekretara i ministara

Beograd -- Neminovne su redukcije svih rashoda u državnoj kasi, uključujući i broj vladinih službenika, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

Zbog nedostatka para u državnoj kasi sve su učestalije najave o rebalansu budžeta. Iako su počeli da se prodaju državni zapisi da bi se obezbedilo tekuće finansiranje, interesovanja nema mnogo. Ideju kako uštedeti u budžetu pre dva dana izneo je i Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je konstatovao da Vlada Srbije ima "ekonomski i politički kapacitet da uradi rebalans budžeta i da bi što pre trebalo krenuti u pripreme za taj posao".

"Taj proces bi možda trebalo započeti restrukturiranjem javne administracije, odnosno smanjenjem broja pomoćnika ministara i državnih sekretara, pa čak i smanjenjem broja ministarstava", kazao je Ilić za Borbu.

On je istakao da je jedan od izazova kako obezbediti nedostatak sredstava od četiri do pet milijardi evra, ističući da su u tom smislu važni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, makrofinansijska pomoć EU i realna procena privatizacionih prihoda.

Ilić, mešutim, nije bio spreman da objasni po kom ministarstvu bi prvo trebalo zaseći i da li je Vlada već spremila neki predlog za smanjenje javne administracije.

Ekonomisti su podeljeni, ne isključuju da treba štedeti gde god je moguće, pa i na državnim sekretarima i pomoćnicima ministara i broju službenika, ali ističu da to nije jednostavno u situaciji kada je Vlada koaliciona, a nije moguće ni brzo reformisati ministarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.