Smanjenjem kovanog novca protiv ekonomske krize

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenjem kovanog novca protiv ekonomske krize

Meksiko se pridružio drugim zemljama u predlogu da kuje manje kovanice i od jeftinijih metala, kako bi se štedelo u jeku finansijske krize. Širom sveta novac postaje manji.

Meksički senat je odobrio zakonski predlog presednika Felipea Kalderona da se izmeni kovani novac zemlje čime bi centralna banka uštedela 200 miliona pezosa (14,7 miliona dolara) godišnje u proizvodnim troškovima.

U zemlji je opticaju je oko 20 milijardi novčića.

Prema planu predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće smanjena veličina četiri najmanje vredna novčića i umanjena količina legure nikla i cinka u drugim.

Australija i Novi Zeland nedavno su ukinuli svoje novčiće od jednog i 5 centi, a Novi Zeland je 2006. godine bitno smanjio veličinu kovanica od 10, 20 i 50 centi.

U SAD, državna kovnica nagovara Kongres da učini cent jeftinijim.

Kovanje bakrenjaka od jednog centa sad košta 1,2 cent.

Cene metala, uključujući bakar i aluminijum, dosegle su ove godine rekordne visine, ali su sad pale blizu 60 odsto u odnosu na cene iz 2007. Nikl je pao za 80 proceneta.

Uštede na prizvodnim troškovima, kažu ekonomisti, neće imati veći ekonomski učinak, već je reč je o nečem simboličnom u vreme ekonomskih kriza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.