Smanjena stopa poreza na nepokretnosti u Čačku

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena stopa poreza na nepokretnosti u Čačku

Stopa poreza na imovinu u Čačku smanjena je za fizička lica sa 0,4 na 0,22 odsto za objekte čija vrednost ne prelazi 10 miliona dinara, i po toj stopi će porez plaćati preko 98,95 procenata Čačana.

- Čačani čije su nepokretnosti procenenjene na više od tog iznosa ulaze sistem obračuna po progresivnoj stopi, ali to je, prema našoj evidenciji 1,05 odsto sugrađana", izjavio je načelnik čačanske Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju, Dušan Savković. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prema njegovim rečima, naplata poreza na nepokretnosti je dobra i godinama već iznosi preko 90 procenata.

Savković je podsetio da su nepokrenosti u Čačku raspoređene u tri zone, a, prema proceni, preko 20.000 objekata nije prijavljeno.

Pravna lica, u odnosu na 2013. godinu, umesto po stopi 0,4 odsto, koju su plaćali na knjigovodstvenu vrednost nepokretnosti, sada će izmirivati obaveze po stopi od 0,3 procenta.

- Međutim, ona pravna lica koja imaju objekte namenjene proizvodnji i skladištenju vršiće obračun na bazi knjigovodstvene vrednosti, a ostali, čiji su prostori kancelarijski ili prodajni, oporezivaće se po metodi fer vrednosti na bazi elemenata utvrđenih u datoj zoni - rekao je on.

Prema simulaciji pravljenoj za postojeće stanje predviđen je prihod za ovu godinu oko 163 miliona dinara, ali, objašnjava načelnik, biće unosa novih obveznika u evidenciju.

Pihodi od pravnih lica nisu mogli biti predviđeni, jer, kako kaže, ne postoji baza podataka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čačanima niži porez na imovinu

Izvor: B92, 10.Feb.2014

Čačak -- Stopa poreza na imovinu u Čačku smanjena je za fizička lica sa 0,4 na 0,22 odsto za objekte čija vrednost ne prelazi 10 miliona dinara...Po toj stopi će porez plaćati skoro 99 odsto Čačana..."Čačani čije su nepokretnosti procenenjene na više od tog iznosa ulaze sistem obračuna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.