Slučaj Univerzal banke, ko je odgovoran?

Izvor: RTS, 04.Feb.2014, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Univerzal banke, ko je odgovoran?

Počela isplata klijentima koji su u Univerzal banci imali štedne uloge do 50 hiljada evra. Najveći akcionar Nebojša Divljan za loše poslovanje optužio rukovodstvo, a Jorgovanku Tabaković za izostanak kontrole. U NBS odbacuju sve optužbe i smatraju da nema pravnog osnova za pokretanje tužbi za nadoknadu štete.

Klijenti koji su imali štedne uloge u Univerzal banci od danas mogu da ih podignu u filijalama Poštanske štedionice. Biće isplaćani ulozi do 50 hiljada evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koliko po zakonu garantuje država, dok će iznosi preko toga biti nadoknađeni iz stečajne mase.

Narodna banka je oduzela dozvolu za rad Univerzal banci posle kontrole kojom je utvrđeno loše poslovanje. Najveći pojedinačni akcionar Nebojša Divljan za loše poslovanje optužio rukovodstvo, a guvernerku Jorgovanku Tabaković za izostanak kontrole.

U Narodnoj banci kategorično odbacuju sve optužbe i smatraju da nema pravnog osnova za pokretanje tužbi za nadoknadu štete akcionarima.

Svoje uloge štediše Univerzal banke moći će da podignu u Poštanskoj štedionici gde je prvog dana bila velika gužva.

Država će svima da isplati štednju u vrednosti do 50 hiljada evra, u valuti u kojoj je položena, dok bi iznose veće od toga klijenti trebalo da prijave kao potraživanje iz stečajne mase.

Gojko Vlaisavljević iz Poštanske štedionice kaže da oni koji imaju reklamaciju na iznose mogu da pišu žalbu.

Kako je propala Univerzal banka, pokušao je da objasni najveći pojedinačni akcionar Nebojša Divljan.

Tvrdi da je za to odgovorno novo rukovodstvo na čelu sa direktorom Draganom Tomićem, koje je odobravalo rizične kredite firmama povezanim sa "Farmakomom", "Beohemijom" i "Interkomercom", zato što te tri firme ne bi mogle da ih dobiju zbog prezaduženosti.

Na to je, tvrdi Divljan, u maju upozorio guvernerku Tabaković i tražio vanrednu kontrolu, ali je ona izostala, što je shvatio kao znak odobravanja takvog poslovanja.

"Mogli su da reaguju na vreme, ali nisu, najoštrije osuđujem guvernerku što nije glasno i jasno rekla ko je odgovoran", rekao je Divljan.

Iako je Tomić član Srpske napredne stranke Divljan ne vidi političku pozadinu u lošem poslovanju Univerzal banke, ali će protiv Centralne banke podneti tužbu za nadoknadu štete.

Iz Narodne banke, kategorično odbijaju optužbe jer je, kažu, kontrola urađena na vreme i u interesu deponenata i finansijske stabilnosti.

"Ističemo da je 26.06.2013. Narodna banka odgovorila na dopis gospodina Divljana iz maja, ukazujući da se Univerzal banka već nalazi pod pojačanim nadzorom i da joj je izrečena korektivna mera sa rokom do kraja septembra kako bi otklonila nepravilnosti. Ističemo da je gospodin Divljan u obraćanju medijima prećutao da je u oktobru povećao svoj akcionarski ulog na 12 odsto. Dakle, može se postaviti pitanje zašto je povećavao svoj vlasnički udeo, s obzirom na to da je bio dobro upoznat sa finansijskim stanjem banke, kao i sa eventualnom reakcijom Narodne banke u slučaju nepostupanja po njenoj korektivnoj meri", navodi NBS.

I Nebojša Divljan i nadležni u Narodnoj banci ističu da su na raspolaganju svim nadležnim institucijama radi utvrđivanja odgovornosti i činjenica u vezi sa oduzimanjem dozvole za rad Univerzal banci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.