Slučaj Ćuruvija: Nastavak suđenja 3. jula

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Ćuruvija": Nastavak suđenja 3. jula

Suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastaviće se u petak, 3. jula, iznošenjem odbrane bivšeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića

Radonjić je na današnjem ročištu pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je dva dana pre ubistva Ćuruvije naredio praćenje vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" jer je tada dobio dokumentaciju u kojoj je pisalo da Ćuruvija treba da se sastane sa "NN licem i izvrši neku primopredaju" kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji mogućnost da ode u Crnu Goru.

Bivši načelnik beogradskog centra DB dodao je da je tada saznao da je Ćuruvija praćen od polovine 1998. godine zbog izveštavanja o događajima na Kosovu i Metohiji.

Radonjić je istakao da je Ćuruvija polovinom februara 1999. godine dobio novac od "neimenovane osobe iz strane ambasade", ali nije precizirao o ambasadi koje zemlje je reč.

On je dodao da je tada naredio da se uspostavi mera tajne pratnje kako bi se identifikovala "Ćuruvijina veza" u toj ambasadi i "pokušao dogovor sa tom osobom".

Radonjić je potvrdio da je na dan ubistva Ćuruvije naredio prekid njegovog praćenja i prelazak na praćenje "njegove veze" dodavši da su mogući razlozi ubistva novinara "novčani problemi ali i moguća ljubomora zbog veza sa brojnim ženama" Advokat optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin, zatražila je nakon iskaza bivšeg načelnika beogradskog centra DB da se njeni klijenti brane sa slobode ali sud nije prihvatio taj predlog.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu. Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu. Plan ubistva i operativno praćenje po optužnici, naredio je Radomir Marković. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu NN lica iz vrha vlasti zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.