Slovenija predsedava Komitetom ministara SE

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija predsedava Komitetom ministara SE

Slovenija od Španije preuzela šestomesečno predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope. Novi predsedavajući Komiteta, šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar.

Slovenija je preuzela od Španije šestomesečno predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope (SE).

Novi predsedavajući, šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar, poručio je, u govoru na ministarskom sastanku u Madridu, da će prioritet Slovenije biti zajedničke vrednosti SE, poput promovisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona.

Žbogar se založe za nastavak procesa reformi Evropskog suda za ljudska prava, sa sedištem u Strazburu, kao i za zaštitu prava dece i podizanje nivoa svesti o tim pravima, posebno u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u regionu Severne Osetije, prenela je slovenačka agencija STA.

Prema njegovim rečima, Slovenija će voditi politiku integracije i zaštite manjina, jačanja bezbednosti evropskih građana i izgradnje humanije i inkluzivnije Evrope, kao i politiku saradnje s drugim međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama.

Primopredaja dužnosti obavljena je na kratkoj ceremoniji, u okviru koje je španski ministar spoljnih poslova Migel Angel Moratinos predao Žbogaru simbolični ključ.

Učesnicima sastanka, na kojem je obeležena 60. godišnjica SE, obratio se i generalni sekretar te organizacije Teri Dejvis, koji je ocenio da je Evropi u današnje vreme potreban SE isto onoliko koliko je to bio pre šest decenija.

Naš zadatak - da štitimo i širimo demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona u Evropi - nije se promenio, ali promenio se kontekst, izjavio je Dejvis, kojem krajem godine ističe mandat.

Slovenija će predsedavati Komitetom ministara SE od 12. maja do 18. novembra, kada će je na tom položaju naslediti Švajcarska.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija predsedava Savetu Evrope

Izvor: Danas, 12.Maj.2009

Slovenija je juče u Madridu od Španije preuzela polugodišnje predsedavanje Odboru mnistara Saveta Evrope. Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar predstavio je slovenačke prioritete predsedavanja koji proizilaze i iz obaveza poslednjeg samita Saveta Evrope u Varšavi 2005. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.