Slovenija pooštrava mere

Izvor: B92, 14.Okt.2020, 23:40

Slovenija pooštrava mere

Slovenački premijer Jansez Janša saopštio je da Slovenija od sutra pooštrava mere protiv širenja koronavirusa.

Mere uključuju nastavu na daljinu, zabranu kretanja između regiona, ograničenja okupljanja i obavezno nošenje maski na otvorenom u regionima na "crvenoj listi", kojih je sedam od ukupno 12.

Janša je rekao da je među novim merama, koje je vlada morala da donese zbog pogoršane epidemiološke situacije, aktovoranje rezervnih kapaciteta u zdravstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistemu.

Nastava u školama će, prema njegovim rečima, biti ograničena, tako da će za đake od petog razreda osnovne škole biti na daljinu najmanje do jesenjeg raspusta koji počinje u poslednjoj nedelji oktobra, kada će se situacija ponovo razmotriti, prenosi STA.

Janša je rekao da će ta mera važiti i za srednje škole, a fakulete je pozvao da što više rade onlajn.

Premijer je naveo da je sedam od 12 slovenačkih statističkih regiona premašilo prag od 140 novih slučajeva korone na 100.000 stanovnuka u periodu od dve nedelje.

U tih sedam regiona koji su na crvenoj listi biće zabranjeno kretanje između regiona, dok će okupljanja biti ograničena na 10 osoba.

Uvodi se obaveza nošenja maski na otvorenom, a pojedine aktivnosti, kao što su sportski događaji, biće otkazane.

Reč je o regionima Centralna Slovenija, Gorenjska, Koroška, Zasavje, Posavje, Savinja i Jugoistočna Slovenija.

Janša ne rekao i da vlada razmišlja o produženju važenja turističkih vaučera koji ističu krajem godine.

U Sloveniji je danas zabeležen rekordan dnevni broj od 707 novozaraženih na osnovu 4.902 testirana uzorka, što znači da je pozitivnih bilo 14,4 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.