Slovenija nastavlja sa postavljanjem žice

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija nastavlja sa postavljanjem žice

LJUBLJANA - Od sredine oktobra do ponedjeljka ujutro stiglo je ukupno 296.629 izbjeglica, navodi slovenačka policija.

Izbjeglice u Sloveniju dolaze sporijim tempom nego na vrhuncu izbjegličkog talasa, pa je vozom u Dobovu u subotu stiglo njih 742, a u nedjelju 3.075. Uprkos tome slovenačke vlasti nastavljaju podizati žicu na granici s Hrvatskom.

Od sredine oktobra do ponedjeljka ujutro ukupno je stiglo 296.629 izbjeglica, objavila je slovenačka policija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
U slovenačkim kampovima ih je trenutno blizu 2.500, od čega u Šentilju, odakle prelaze u Austriju, 1.179, navodi agencija Hina.

Kao pripremu za moguće prelaske preko zelene granice Slovenija je početkom novembra počela postavljati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, a do sada je postavljeno gotovo 110 kilometara.

Najkritičniji dijelovi granice

Prošle sedmice počela ju je postavljati na području graničnog prijelaza Vinica, uprkos novoj noti Zagreba kojom je izražena zabrinutost jer se ograda na nekim mjestima postavlja na hrvatskoj teritoriji te ponovljenom pozivu da se ona što prije odstrani.

Prilikom odluke da počne postavljati barijere radi usmjeravanja i bolje regulacije izbjegličkog vala, slovenačke vlasti navodile su da će postaviti 80 kilometara ograde na potencijalno najkritičnijim dijelovima granice na kojima se očekuju mogući ilegalni prelasci te da je riječ o privremenoj mjeri koja će, zavisno o bezbjednosnim prilikama, trajati najviše šest mjeseci, a koja ne prejudicira granicu.

(N.N./Aljazeera, foto: EPA)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.