Slovenija ima kandidata za generalnog sekretara UN

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija ima kandidata za generalnog sekretara UN

Ljubljana -- Slovenački stalni predstavnik u UN Stane Logar predao je predsedniku GS UN i predsedavajućem SB zvaničnu kandidaturu Danila Turka za generalnog sekretara UN.

Slovenija je na taj način prvi put u istoriji zvanično stupila u utakmicu za vodeći položaj u Svetskoj organizaciji, objavljeno je sinoć u Ljubljani.

Zvanične kandidature su pre uložili i Makedonija, Hrvatska i Crna Gora, koje su predložile Srgjana Kerima, Vesnu Pusić i Igora Lukšića. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Zvaničnici UN izvestiće o slovenačkoj kandidaturi članice UN. Kandidature neće biti ograničene samo na istočnoevropski region, koji do sada nije imao generalnog sekretara, jer je nameru o kandidaturi izrazio i Portugal.

U svetskoj javnosti nagađa se da najviše šansi da postane generalna sekretarka UN ima direktorka Unesko i bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske Irina Bokova i njena zemljakinja evropska komesarka Kristalina Georgijeva.

Bugarska će morati da se opredeli za jednu od njih dve.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenija predstavila kandidata za generalnog sekretara UN

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2016

Slovenački stalni predstavnik u UN Stane Logar predao je predsjedniku GS UN i predsjedavajućem SB zvaničnu kandidaturu Danila Turka za generalnog sekretara UN.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.