Slovenci traže dopunu Renovog plana

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci traže dopunu Renovog plana

Većina parlametarnih stranka u Sloveniji podržala dopunu na plan Olija Rena za rešenje spora sa Hrvatskom. Prihavatanje Renovog predloga ipak zavisi od toga da li će Evropska komisija prihvati slovenačke dopune.

Predsednici parlamenarnih partija Slovenije podržali su danas predlog dopuna na predlog evropskog komesara Oli Rena za rešavanje slovenačko-hrvatskog graničnog spora.

Predloge na današnjem trećem savetovanju sa premijerom Borutom Pahorom nisu prihvatile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Slovenska nacionalna stranka i Slovenska narodna stranka.

Nakon današnjeg razgovora sa predsednicima parlamentarnih stranaka premijer je izjavio da će u četvrtak o dopunama raspravljati vlada, nakon čega će ih poslati na razmatranje parlamentarnom odboru za spoljnu politiku.

"Vlada će zatim dopune poslati Oli Renu, a od njegovog odgovora zavisi da li će Slovenija prihvatiti Renov predlog", izjavio je nakon sastanka Pahor.

"Ako Evropska komisija ne prihvati dopune, koje su od suštinskog značaja za vitalne interese Slovenije, Slovenija neće prihvatiti (Renov) predlog", rekao je Pahor, koji nije želeo da kaže koliko i koje dopune su usvojene na današnjem sastanku.

Slovenačko neprihvatanje predloga Oli Rena za rešavanje graničnog pitanja sa Hrvatskom, posebno u Piranskom zalivu, znači i dalju blokadu hrvatskih pregovora sa Evropskom unijom  za ulazak u punopravno članstvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.