Slovenci pomažu deminiranje Srpske

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2013, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci pomažu deminiranje Srpske

U mestu Androvići kod Zvornika u Republici Srpskoj, danas je, uz slovenačku pomoć, završeno uklanjanje mina posejanih tokom rata 1992-95. godine, saopštila je Služba civilne zaštite Opštine Zvornik.

Na 15.128 kvadratnih metara deminiranje je obavila nevladina organizacija "Stop mines" sa Pala, a radove je platila slovenačka fondacija za uklanjanje mina ITF, koja i na drugi način pomaže BIH. U drugoj zvorničkoj mesnoj zajednici Boškovići, danas je počelo deminiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 1.260 kvadratnih metara, za koje se sumnja da je minirano.

Angažovan je deminerski tim Udruženja građana "Pazi mine" iz Viteza. I to plaća slovenački ITF, a deminiranje bi trebalo da bude završeno za šest radnih dana, navedeno je u saopštenju.

Razminiranje je počelo 2002. godine, ali je, zbog nedostatka novca, završeno na 992.625 kvadratnih metara od 7.460.000 kvadratnih metara ukupne sumnjive površine.

Opština Zvornik je područje RS sa najviše mina, jer je u ratu u BiH 1992-95. tu bila linija razdvajanja Srba i Bošnjaka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.