Slota: Orban želi da realizuje kosovski scenario u Slovačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2010, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slota: Orban želi da realizuje kosovski scenario u Slovačkoj

PRAG -

Šef Slovačke nacionalne partije Jan Slota optužio je mađarskog premijera Viktora Orbana da namerava da stvori "Veliku Mađarsku" i pri tom u Slovačkoj primeni "kosovski scenario".

U intervjuu češkom dnevniku "Pravo", slovački političar je kazao da će Orban najpre to početi "potpuno neprimetno", pre svega zahtevom za političkom autonomijom.

"To je scenario koji se odvijao na Kosovu. Tamo je to isto tako počelo. Najpre je bilo reči o kulturnoj autonomiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potom obrazovnoj i ekonomskoj autonomiji, i konačno političkoj autonomiji. Nakon toga je usledio referendum, a danas oni (kosovski Albanci) imaju samostalnu državu na istorijskoj teritoriji na kojoj su Sloveni branili Evropu od prodora Turaka", objasnio je Slota.

Mađarski političari, rekao je on, vode "politiku 19. veka".

"Uveren sam da to neće dobro da se okonča", naglasio je šef Slovačke nacionalne partije.

S tim u vezi, Slota je pomenuo raseljavanje Nemaca iz Čehoslovačke, ističući da se ne može govoriti o genocidu, jer pripadnici jedne manjine treba da budu lojalni građani države u kojoj žive.

"Sudetski Nemci nisu bili lojalni i razbijali su Čehoslovačku. Oni su to činili na osnovu jednog sličnog zakona, koji je usvojio mađarski parlament (novi zakon o državljanstvu). Hitler je te teritorije zaposeo na osnovu teorije odbrane nemačkih građana", rekao je Slota.

On se dalje založio za povlačenje ambasadora Slovačke iz Budimpešte i raskidanje sporazuma o prijateljstvu i dobrom susedstvu sa Mađarskom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.