Slobodna zona: Filmovi koji udaraju u stomak

Izvor: Megafon.co, 25.Okt.2022, 13:04

Slobodna zona: Filmovi koji udaraju u stomak

Slobodna zona je mesto za filmove bez cenzure, za podsticanje diskusije, širenje vidika i prihvatanje različitosti, kažu organizatori. Tako i ove godine festival otvara svoja vrata filmovima koji se bave tabuima i politički nekorektnim temama. Biće prikazana i ostvarenja koja su drugi festivali odbili da prikažu.
Slobodna zona i tabui Poginula deca-vojnici u Izraelu o kojima niko ne želi da priča. Traume silovanih žena svih nacionalnosti sa područja bivše Jugoslavije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Borba urođenika iz Amazona i seljaka iz Ekvadora za svoj komad zemlje. Ljubav dveju žena rođena u koncentracionom logoru. Neosuđivani pedofil koji se bori da suzbije svoje porive, samo su neke od tema koje udaraju u stomak.
Film Ulriha Zajdla Sparta mnogi festivali su odbili da prikažu. Razlog je kontroverzna tema – neosuđivani pedofil, trener džudoa, koji se bori sa sopstvenim nagonima. Takođe, zbog tužbe roditelja rumunske dece-glumaca da reditelj i producentska ekipa nisu ispoštovali produkcijske protokole u radu sa maloletnim licima. Istraga u Rumuniji je u toku.
Sparta – Foto -Slobodna zona Sparta će biti prikazana u okviru programske celine EU zona promena, pored filmova Prekovremeni rad Denija Kotea, Moja zamišljena zemlja Patrisija Guzmana i Pisanje vatrom Sušmit Goš i Rintu Tomas.
Kada je Rafael Korea 2007. postao predsednik Ekvadora, Zapad mu je finansijski okrenuo leđa. Koreo se okrenuo Kini, prepustivši joj kontrolu nad rudama, naftom i infrastrukturom. Ostvarenje Moja ukradena zemlja prati dvojicu aktivista koji se nisu pomirili sa novom kolonizacijom svoje zemlje: vođu eko gerilaca Paula Moskeru i novinara Fernanda Viljavisensija.
Moja ukradena zemlja – Foto – Dreamer Joint Venture Filmproduktion Film u režiji Aleksa Prica delimično koristi i snimke pripadnika samog plemena, koje živi duboko u prašumi Amazona bez kontakta sa civilizacijom. Moja ukradena zemlja Teritorija deo su selekcije Zelena zona. Nevinost, Veće od traume, Neli i Nadin takođe su filmovi koji će biti prikazani u okviru ovog ciklusa.
Neli i Nadin – Foto – Auto Images Slobodna zona biće svečano otvorena 3. novembra u Beogradu (mts Dvorana, 18.30), Nišu (19, Sinepleks) i Novom Sadu (19.30, Arena sinepleks). Festival otvara srpska bioskopska premijera filma Trougao tuge. Ulaznice za svečano otvaranje u Beogradu su u prodaji na blagajni mts Dvorane i online preko Ticket.rs po ceni od 750 dinara.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.