Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi žalba za Vukovarsku trojku

Hag, Vukovar, Zagreb -- Tužilaštvo Tribunala uložiće žalbu na presudu Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Radić u Beogradu.

Dok premijer Hrvatske Ivo Sanader piše pismo generalnom sekretaru UN Banu Ki Munu, a Radić se vraća u Beograd, u Tužilaštvu Haškog tribunala najavljuju žalbu na presudu. Hrvatska javnost je ogorčena, a presuda je bila tema i u Parlamentu, gde su poslanici dve partije tražili preispitivanje saradnje s Tribunalom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte smatra da je neshvatljivo da osoba proglašena krivom za mučenje 200 ljudi dobije kaznu od pet godina zatvora, rekla je portparolka Tužilaštva Olga Kavran.

Ona kaže da će Tužilaštvo uložiti žalbu "čim se presuda prouči", precizirajući da Tužilaštvo mora da obavesti sudsko veće da će biti uložena žalba u roku od 30 dana od izricanja presude.

Borivoje Borović, advokat Miroslava Radića, izjavio je da je zadovoljan što se sudsko veće Haškog tribunala "bavilo pravom, a ne politikom" u procesu protiv njegovog klijenta, koji je oslobođen optužbe za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara i pušten na slobodu.

On je rekao da ima veliko poverenje u međunarodnu pravdu i Veće kojim je predsedavao sudija Kevin Parker.

"Mi smo suprotstavili dokaze Tužilaštvu, što je sud i cenio. Naša dokumentacija i dokazi su pokazali da Radić nije imao ni efektivnu kontrolu nad pripadnicima Teritorijalne odbrane Vukovara, koji se terete da su izvršili ubistvo na Ovčari", kaže Borović.

Prema njegovim rečima, većina hrvatskih svedoka, sem dvojice, ponašala se vrlo korektno tokom davanja iskaza o tom slučaju, za razliku od "domaćih" svedoka, koji su lažno teretili sva tri optužena. Sud je, međutim, utvrdio da oni nisu govorili istinu.

Upitan za komentar presude, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić je naveo da do sada nije komentarisao nijednu presudu izrečenu u Tribunalu, "pa čak i kad je bilo mnogo osnova da se nešto kaže". "Sud je rekao svoje i ništa na to ne može da se doda", kaže Ljajić.

Rasim Ljajić je ocenio da bi reakcije iz Hrvatske na presude Tribunala Vukovarskoj trojci mogle samo da "dalje raspiruju strasti, što nam u ovom momentu nije potrebno".

On je naglasio da država neće podnositi nikakav zahtev da Šljivančanin, koje je u pritvoru proveo više od četiri godine, ostatak kazne odsluži u Srbiji, već da će to učiniti njegov branilac.

Miroslav Radić stigao u Beograd

Miroslav Radić je večeras stigao u Beograd redovnim letom iz Amsterdama i u 20:25 sati sleteo na beogradski aerodrom, u pratnji svog advokata Borivoja Borovića.

U prvoj izjavi posle povratka iz Haga Radić je rekao da je zadovoljan što je dokazano da nije kriv za zločin na farmi Ovčara kod Vukovara, a na pitanje šta bi poručio haškim beguncima odgovara da je, uprkos mišljenju da u Hagu ne postoji pravda, ipak bolje boriti se pred tim sudom.

Pismo Sanadera Banu

Ivo Sanader je uputio generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ki Mun Banu protestno pismo povodom presude Haškog suda.

U pismu, u kom premijer Hrvatske ponavlja svoje razočaranje i zaprepašćenje presudom, navodi se kako je presuda "u očitom raskoraku s istorijskim činjenicama njihovih nedela".

"Došao je trenutak da se ozbiljno preispitaju svi aspekti rada Haškog suda, posebno u kontekstu njegovog neuspeha da služi pravdi na uravnotežen, ujednačen i nepristrasan način", naveo je on.

"To je od neizmerne važnosti za budućnost međunarodne pravde u slučajevima krivičnog prava", navodi se poruci Sanadera.

Podsećajući na činjenice iz optužnice, na osnovu kojih su tri oficira optužena za ratni zločin 1991, Sanader je naveo i da su "svi događaji tokom opsade Vukovara i na Ovčari dobro dokumentovani i poznati Haškom sudu, ali i članicama UN".

Od 1994, kada su prvi pisani dokazi o ratnom zločinu na Ovčari upućeni Savetu bezbednosti UN, prikupljeno je mnogo činjenica i dokumenata i svi su poslati Haškom sudu, što je trebalo da bude više nego dovoljno za donošenje odgovarajuće presude, podseća u pismu premijer Hrvatske.

Sanader u poruci Banu napominje da "Haški sud mora služiti kao glas žrtava, zaštitnik njenog dostojanstva i isclitelj rana" i dodaje i da taj sud najnovijom presudom nije udovoljio tim načelima.

Na kraju pisma Sanader je najavio da će Hrvatska stavove o presudi izneti i na zasedanju Generalne skupštine UN i na sednici SB UN.

On je od generalnog sekretara UN tražio da njegovo pismo bude prihvaćeno kao dokument Generalne skupštine UN pod tačkom 77. dnevnog reda i kao dokument SB UN, i da se s njim upoznaju sve članice UN.

"Državno tužilaštvo Hrvatske konsternirano"

Državno tužilaštvo Hrvatske konsternirano je presudom Haškog tribunala, izjavio je glavni državni tužilac Mladen Bajić i odbacio optužbe pojedinih medija da Državno tužilaštvo nije preduzelo potrebne mere za kažnjavanje zločina u Vukovaru 1991.

On je naveo da je tužilaštvo 2002. godine prikupilo sav materijal u vezi sa zločinima u Vukovaru, posle čega su podignute optužnice protiv vojnog vrha JNA, odnosno Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Živote Panića, ali i Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

"Očekivali smo osuđujuću presudu i visoke zatvorske kazne zbog toga što smo i mi prikupili čitav niz dokaza" rekao je Bajić, dodajući da ne vidi razloge da se krivica za niske kazne koje je izrekao Haški sud prebacuje na Državno tužilaštvo.

On se nada da će u drugostepenom postupku Haški sud ipak izreći primerene kazne Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću.

Državno tužilaštvo je danas na svojoj Internet-stranici objavilo integralni tekst optužnice koju je Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru 24. decembra 2002. podnelo protiv 10 optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika, ratnih zarobljenika i uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika.

Optužnica obuhvata krivična dela na području Vukovara, u Opštoj bolnici Vukovar i na poljoprivrednom dobru Ovčara i u skladištima preduzeća Velepromet u predgrađu Vukovara, iz kog su zarobljenici odvođeni u logore u Srbiji.

Reakcije u Saboru

Ministarka pravosuđa Hrvatske Ana Lovrin smatra da su kazne neprimereno niske za počinjen zločin i žrtve koje su pretrpeli građani Vukovara, ali da treba pričekati jer je presuda tek prvostepena.

"Tužilaštvo će se svakako žaliti i pre svega su potrebni kvalitetna optužnica i kvalitetni dokazi za presudu. Ali, kako nije pravosnažno okončan postupak, mi još verujemo da ima mogućnosti za izmenu te presude", kaže ona.

Uprkos takvom stavu, iznenađenost i ogorčenost presudom Haškog tribunala danas je bila prisutna i u Parlamentu, a opoziciona Hrvatska stranka prava od predsednika Sabora je tražila da Parlament raspravlja o presudi, ali i o smislu i načinima dalje saradnje s Tribunalom.

"Tražimo, bez odlaganja, otvaranje rasprave u Saboru o svrsishodnosti saradnje s takvim Haškim tribunalom", rekao je Pero Kovačević iz HSP-a.

"Tražimo suspenziju primene Ustavnog zakona o saradnji s Haškim tribunalom i pokretanje postupka pred Savetom bezbednosti o svrsishodnosti delovanja takvog Haškog tribunala", rekao je on.

Zahtev je tokom jutra podržala i opoziciona Hrvatska socijalno-liberalna stranka.

Hrvatski mediji danas su javili kako su novine u Srbiji neobično malo prostora posvetile haškim presudama Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću.

Iako izveštavaju da je razumljivo da su glavne teme u Internet-izdanjima srpskih medija pregovori o statusu Kosova, dodaje se da u listovima nema nijednog komentara, analize ili opširnije vesti o presudama Vukovarskoj trojci.

Ambasador SAD iznenađen

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je da se presuda Haškog suda Vukovarskoj trojci neće održati, izražavajući zabrinutost i razočaranje odlukom Tribunala.

Ambasador SAD u Hrvatskoj Robert Bradke izjavio je da je "iznenađen i razočaran presudom Haškog tribunala Vukovarskoj trojci".

"Još nisam video detalje presude, što je nužno kako bih shvatio na čemu se temelje sudske odluke, ali teško je razumeti kako bi ovakve kazne mogle odgovarati razmerama zločina na Ovčari", rekao je Bradke agenciji Hina.

U posetu Hrvatskoj stigao je i predsednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering, koji je u zajedničkoj izjavi za novinare nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom podržao njegov stav da je presuda Vukovarskoj trojci poništila ideju Haškog tribunala i dovela u pitanje smisao njegovog postojanja.

Hrvatska javnost šokirana presudom

Presuda Vukovarskoj trojci izazvala u Vukovaru šokiranost i spontano okupljanje članova udruženja proisteklih iz rata.

Među okupljenim građanima najviše je bilo članova porodica poginulih i nestalih i njihovih prijatelja. Iako su bili pozvani i predstavnici hrvatskog državnog vrha, niko od političara nije prisustvovao protestu.

Juče su do kasno u noć kod spomen-obeležja na Ovčari mnogi Vukovarci paljenjem sveća za 200 pogubljenih ranjenika i civila iz Vukovarske bolnice pokazali ogorčenje zbog presude. Protestu se sinoć priključio i Sanader.

"Presuda je sramotna i traumatična, porodice stradalnika očekivale su od Evrope i Haga pravdu i barem kakvu-takvu zadovoljštinu", izjavio je Ivan Pšenica, predsednik Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branilaca.

Danijel Rehak, predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora, ocenio je presudu preblagom, a Ivan Kovačić, predsednik Hrvatskog udruženja vukovarskih branilaca Vukovar 1991. sramotnom. "Ako je to pravda, onda Haški sud treba ukinuti", izjavio je Kovačić.

"Presuda Vukovarskoj trojci izaziva ogorčenost, to je politička odluka, ponižavajuća za žrtve, njihove porodice i hrvatsku državu", izjavila je Manda Patko, predsednica udruženja Vukovarske majke.

"Vukovarska trojka dobila bi veću kaznu da joj se sudilo u Beogradu", izjavio je sinoć poslednji komandant obrane Vukovara Branko Borković, dodavši da je haška presuda politički motivisana i govori o nepostojanju hrvatske pravne države, "jer u Hrvatskoj protiv 'trojke' nije sprovedena istraga."

Gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan Buljan smatra kako je presuda šamar svetu i rekla kako se plaši da se to neće dobro odraziti na budućnost Vukovara.

Zamenik vukovarsko-sremskog župana, predstavnik srpske nacionalne zajednice u Vukovaru Jovan Ajduković, presudu je prokomentarisao "kao krajnje zbunjujuću i kontradiktornu, koja može samo doprineti pogoršanju odnosa Hrvata i Srba u Vukovaru".

U sinoćnjoj emisiji Hrvatske televizije "Otvoreno" većina učesnika presudu je nazvala "ciničnom" jer, kako su naveli, oslobađa odgovornosti JNA i Srbiju za najgori zločin počinjen za vreme rata u Hrvatskoj.

U emisiji je učestvovala i Sonja Biserko iz Helsinškog odbora Srbije, koja je rekla da je ta presuda loša za Srbiju, jer će je "zaustaviti u suočavanju sa istinom".

Ona je rekla da će članovi Vukovarske trojke po povratku iz Haga biti dočekani kao heroji jer su u Hag i otišli ispraćeni kao heroji koji se žrtvuju za srpsku stvar, a ne kao optuženi za teške zločine, "dok će Vlada likovati".

Sonja Biserko je presudu protumačila i kao nastojanje da se Srbiji olakša gubitak Kosova, odnosno ulazak u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.