Sledeći korak - odluka o (ne)prihvatanju suda

Izvor: Glas javnosti, 05.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeći korak - odluka o (ne)prihvatanju suda

Milivoje Ivanišević, član tima za odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, izjavio je da je u toku faza pripreme dokumentacije, a da se do 17. septembra nastoji sastaviti Karadžićev pravni tim.

- Onda sledi zauzimanje stava da li prihvatiti ili ne prihvatiti sud, ali na kraju o tome samo Karadžić može da odluči - rekao je Ivanišević preksinoć novinarima u Banjaluci pre promocije svoje knjige „Srebrenica 1992 - 95, u traganju za istinom“.

Ivanišević >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je istakao da mu je direktor Sekretarijata Republike Srpske za saradnju sa Haškim tribunalom Jovan Spaić obećao da će dostaviti dokumentaciju kojim Sekretarijat raspolaže.

- Najbolji izvor dokumenata imamo u haškom tužilaštvu i zahvaljujući tom tužilaštvu došli smo do mnogih dokumenata, hrvatskih i muslimanskih koji su bili nedostupni za vreme rata, njihovih tajnih arhiva i dokumenata - naveo je Ivanišević, a prenela Srna.

Prema njegovim saznanjima, izmenjena optužnica protiv Karadžića biće usmerena ka „zaoštravanju“ optužbi za genocid i komandnoj odgovornosti, ali će se geografski smanjiti broj opština koje će biti obuhvaćene optužnicom na petnaestak do dvadeset.

Ivanišević, koji je i direktor beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom, istakao je govoreći o svojoj knjizi, da su se u slučaju Srebrenice „činjenice suočile sa interesom NATO i SAD, pa su one skrenute i sada dominira njihov politički interes“.

- Činjenice govore da nemate nijednog stradalog deteta, nema stradale žene. Prošli su (Vojska RS) kroz 42 muslimanska sela, ni u jednom selu nijedan mrtav. To može da uradi samo časna vojska - istakao je Ivanišević.

Član tima odbrane Radovana Karadžića i pravni stručnjak iz Beograda profesor Smilja Avramov istakla je da dogovor Karadžić - Holbruk nije nikakva tajna i da joj je ovaj dokument kao članu delegacije Srbije „bio u rukama“.

Govoreći na promociji knjige „Srebrenica 1992-95, u traganju za istinom“ ona je rekla da se događaji u Srebrenici moraju posmatrati u kontekstu rata na ovim prostorima, gde je bilo žrtava na svim stranama.

Ona je navela da je Ivanišević na osnovu empirijskih istraživanja „oborio sve laži koje su plasirane o događajima na tom području tokom poslednjeg rata“.

Knjiga je, osim izdanja na srpskom, prevedena i na engleski jezik.

Organizator promocije ove knjige bio je Gradski odbor SDS-a Banjaluka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.