Slavlje u Severnoj Koreji; Kim: Savršen uspeh

Izvor: B92, 10.Sep.2017, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavlje u Severnoj Koreji; Kim: Savršen uspeh

Lider Severne Koreje Kim Džong Un pohvalio je "savršen uspeh" koji je ta država postigla izvođenjem šestog i najvećeg nuklearnog testa.

On je pozvao na dalji razvoj naoružanja, saopštili su danas državni mediji te zemlje.

U Pjongjangu je za vreme vikenda održano slavlje povodom nuklearnog testa izvedenog 3. septembra, za koji Severna Koreja tvrdi da je korišćena hidrogenska bomba koja bi mogla da stane u raketu.

Eksplozija koja je usledila nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelja nakon što je država ispalila dve interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koja je delovala kao da može da pogodi veći deo američkog kopna, izazvala je osudu međunarodne zajednice i pozive na jačanje sankcija Severnoj Koreji.

Ta država, podseća agencija, tvrdi da joj je nuklearno oružje potrebno kako bi mogla da se zaštiti, međutim SAD su je optužile da "započinje rat".

Kako su mediji prethodno preneli, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterseš je izjavio da raketni i nuklearni program Severne Koreje pedstavlja najgoru krizu u svetu "godinama unazad" i da ga veoma brine.

On je pozvao na jedinstvo u Savetu bezbednosti UN koji bi trebalo da razmotri novu rezoluciju koju je predložio zvanični Vašington prethodnih dana, a koja bi podrazumevala jače nego ikad sankcije za Severnu Koreju.

U ponedeljak će se o tome glasati, a kako navodi agencija, veruje se da će se Kina i Rusija protiviti tim merama.

Kako su ranije izvestile agencije, SAD su od Saveta bezbednosti UN zahtevale da nametne sankcije za naftu Severnoj Koreji, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje radnika iz Severne Koreje u inostranstvu i da Kim Džong Un bude podvrgnut zabrani putovanja i zamrzavanju imovine.

Kako je prethodno preneo Tas s pisanje Severnokorejske centralne novinske agencije, lider Kim je naredio nastavak naučnih istraživanja u cilju povećanja nuklearnog potencijala zemlje.

"Moramo dalje da unapredimo naučni razvoj kako bismo povećali nuklearni potencijal potreban za samoodbranu ", rekao je Kim na prijemu organizovanom za naučnike koji su radili na hidrogenskoj bombi.

Šesti nuklearni test je "velika pobeda korejskog naroda i dokaz da je Severna Koreja nuklearna sila, koja ima interkontinentalnu balističku raketu sa hidrogenskim punjenjem", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.