Slavko Ćuruvija dobio ulicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavko Ćuruvija dobio ulicu

BEOGRAD -

Ulica Slavka Ćuruvije, novinara ubijenog 11. aprila 1999. godine, otvorena je danas u beogradskom naselju Dedinje.

"Ova će ulica od danas zauvek nositi ime Slavka Ćuruvije, novinara, urednika, čoveka koji se borio za slobodu pisane reči i koji je zbog te svoje borbe pre 11,5 godina mučki streljan", kazao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, otvarajući Ulicu Slavka Ćuruvije.

"Nije u mojoj moći da otkrijem ubice, nalogodavce i da ih izvedem pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sud pravde, ali moram da kažem da sam žalostan što 11,5 godina država Srbija i njeni organi nisu uspeli da izađu i kažu ljudima ko je ubio Slavka Ćuruviju, ko je naredio ubistvo i šta je sve stajalo iza toga", rekao je Đilas.

Gradonačelnik je kolegama kćerki novinara Jeleni poručio da mogu da budu ponosni na njega.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kazala je da je Slavko Ćuruvija bio nadasve hrabar čovek koji je samo jednu stvar tražio od režima Slobodana Miloševića - da "novine izdaje slobodno i da za njih slobodno pišu slobodni ljudi".

"To je bila ambicija koja je mogla da vas košta života", kazala je predsednica UNS-a na čiju je inicijativu Ćuruviji dodeljena ulica.

Podsećajući da ni demokratske vlasti nisu našle ubice i nalogodavce, ona je postavila pitanje tužiocu za organizovani kriminal da li će Tužilaštvo pokrenuti istragu o istrazi ubistva Slavka Ćuruvije.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kazao je da je Beograd ovim simboličkim gestom odužio dug prema Ćuruviji.

"Na nama, njegovim kolegama, prijateljima i demokratskoj javnosti Srbije je da obavimo taj drugi deo posla i konačno nateramo državu da otkrije ko je ubio i ko je izdao naređenja da se ubije Slavko Ćuruvija. Jedanaest i po godina je previše godina da bismo mislili da se radi o nemoći i nesposobnosti. To samo govori da su aveti prošlosti režima Slobodana Miloševića prisutne u ovoj državi", kazao je Obradović.

Navodeći da je dobro što je Ćuruvija dobio svoju ulicu, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kazao je da neće biti dobro ako to postane zamena za pronalaženje ubica i nalogodavaca zločina.

"Ne razumem šta rade tužilaštvo i novinari. Njegove kolege se sećaju Slavka na dan ubistva, a nikakav rebus se ne rešava. Dobro se zna da je šef beogradskog DB naložio praćenje, da su ga agenti pratili do likvidacije. Na isti način je praćen Ivan Stambolić, ja na Ibarskoj magistrali i u Budvi. U svim drugim slučajevima posledica tajnog uhođenja bile su likvidacije", naveo je Drašković.

Predsednik SPO je podsetio na iskaze svedoka da je agent DB Ratko Romić odvezao ubice Ćuruvije.

"Dobro se zna kome je smetao Ćuruvija, pa nije valjda da će se pokvariti odnosi Rusije i Srbije ako se pokaže prstom na tog nalogodavca koji je u međuvremenu dobio rusko državljanstvo", pitao je Drašković.

Branka Prpa, ondašnja životna saputnica Slavka Ćuruvije, podsetila je da je Ćuruvija svojevremeno u šali govorio da će Ulica Lole Ribara u kojoj su živeli jednom nositi njegovo ime.

"Lepo je što je Skupština grada dodelila ulicu Slavku Ćuruviji, to nije samo pitanje pijeteta prema jednom novinaru, već način na koji se odnose prema novinarskoj struci jer je reč o čoveku koji je izgubio život verujući u svoju profesiju", kazala je Prpa.

Ulica Slavka Ćuruvije je u nastavku Ulice Baje Pivljanina na Dedinju.

Otvaranju ulice danas su prisustvovale Ćuruvijine kolege, kćerka Jelena, brat Jovo, advokat Nikola Barović, predstavnici novinarskih udruženja i Skupštine grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.