Slaba očekivanja o Zakonu o PIO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slaba očekivanja o Zakonu o PIO

BEOGRAD -

Pregovarački tim pet sindikata razgovaraće danas sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o Predlogu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a član delegacije Dragan Matić je izjavio oni, obzirom na ranija iskustva, ne očekuje mnogo od pregovora.

"Devetočlani pregovarački tim sindikata kojem će se pridružiti i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, nastojaće da kroz pregovore 'ubedi' predstavnike vlasti da su primedbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sindikata osnovane i da će se, ukoliko one ne budu bile prihvaćene, položaj sadašnjih i budućih penzionera znatno pogoršati", piše u saopštenju sindikata.

Predstavnici sindikata

Poziv premijera da pregovarački tim dođe na sastanak, u sindikat je stigao posle jučerašnje konferencije za novinare, na kojoj su sindikati, zbog najave da će u skupštinsku proceduru vratiti nepromenjen predlog tog zakona, saopštili da će pribeći svim vidovima sindikalne borbe.

Oni su najavili da će u novembru početi prikupljanje potpisa za smenjivanje Vlade, organizovati štrajkove upozorenja i ulični protest kada zakon uđe u skupštinsku proceduru.

Pregovarački tim pet sindikalnih organizacija u Srbiji, s obzirom na ranija iskustva, ne očekuje mnogo od današnjih pregovora s premijerom, rekao je Tanjugu član devetočlane delegacije Dragan Matić.

On je kazao da sindikalci ne vide premijera Cvetkovića kao osobu koja kroz pregovore može presudno da utiče na neki usaglašeni predlog koji bi bio upućen Skupštini, ocenivši da "mnogo značajniju ulogu i poziciju ima vicepremijer Jovan Krkobabić".

Matić je naveo da sindikati, međutim, s Krkobabićem imaju "ozbiljan sukob, jer nije pokazao razumevanje za razgovor" s njima, i ocenio da Krkobabić zastupa interese samo sadašnjih penzionera, ali ne i onih koji to pravo tek treba da ostvare.

"Pregovarački tim ima određenje prioritete i minimume od kojih mi nećemo odustati, ali ti minimumi ni u kom slučaju ne ugrožavaju prava sadašnjih penzionera", naveo je Matić.

On je kazao da je jedan od tih prioriteta zaštitni mehanizam koji ne bi smeo da dozvoli da penzije budu niže od 60 odsto prosečnih zarada i da su sindikalni predlozi utemeljeni.

Matić, međutim, kaže da sindikalci ne gube nadu da će uspeti da premijera Cvetkovića ubede da prihvati njihove zahteve, bez obzira na suprotstavljanje Krkobabića i navodi da pet sindikalnih organizacija ima i "plan b", a to je da, "ako ne može milom, onda može silom".

Branislav Čanak

Reagujući na izjave i ponašanje lidera UGS "Nezavisnost" Branislava Čanka, koji je podržao Krkobabića, Matić kaže da je njegova "uloga diskutabilna" na sindikalnoj sceni Srbije.

Matić je rekao da je UGS "Nezavisnost" već duže vreme "režimski sindikat" koji je svoje utemeljenje našao u sastajanju sa Krkobabićem, navodeći da bi bilo bolje da je Čanak na strani sindikata.

Vlada Srbije povukla je pre nedelju dana iz skupštinske procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je otvorena za dijalog i razmatranje svih spornih pitanja u vezi sa tim zakonom, kao i da će taj akt u kratkom roku biti vraćen u skupštinsku proceduru.

Povlačenje predloga zakona na kratko je podelilo sindikalnu scenu u Srbiji, i dok predstavnici najuticajnijeg Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) očekuju pregovore u Vladi, lider UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak poručuje građanima da ne krive taj sindikat ukoliko u budućnosti prestanu da primaju penzije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.