Skupština završila raspravu o depozitima

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila raspravu o depozitima

Skupština Srbije okončala raspravu o amandmanima na izmene Zakona o osiguranju depozita, Agenciji za osiguranje depozita. Povećanje osiguranja depozita potrebno, ali zakasnelo, smatraju poslanici opozicije. Parlament sutra o amandmanima na izmene Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje.

Ministar finansija Diana Dragutinović izjavila je da se nada usvajanju budžeta Srbije u parlamentu do kraja godine i da će rasprava po tom pitanju početi sredinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ove nedelje.

Govoreći o mogućnosti privremenog finansiranja, ukoliko budžet ne bude na vreme usvojen, ministarka je rekla da je to "jedino što je ostalo", ali da je takav budžet još štedljiviji.

Odgovarajući na pitanje povodom obraćanja pojedinih firmi državi za pomoć zbog svetske ekonomske krize, Dragutinovićeva je kazala da "nema te države, budžeta i ministra finansija, koji može svima da pomogne" i da državni budžet nije neograničen.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da je budžet za 2009. godinu namenjen tom ministarstvu restriktivan i da u mnogim oblastima neće biti ostvarene ambicije.

Dulić je na sednici Odbora za urbanizam i građevinarstvo rekao da će Ministarstvo, zbog smanjenih sredstava, morati da snizi nivo pojedinih aktivnosti, posebno onih koje se odnose na socijalno stanovanje, a da će potrebna sredstva za realizaciju nekih projekata biti obezbeđena iz drugih izvora.

Govoreći o planovima ministarstva, Dulić je istakao da je najznačajnija izrada zakona o planiranju i izgradnji, koji treba da smanji korupciju i ubrza dobijanje građevinskih dozvola.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Zoran Martinović izjavio je da je ministarstvo dobilo oko 87,5 milijardi dinara, što je 12 odsto od ukupnog budžeta.

Martinović je obrazložio da je, 93 odsto sredstava tog ministarstva namenjeno isplati zakonskih prava boraca i za dečije dodatke, socijalna, kao i penzijsko-invalidska davanja i najavio da postoji mogućnost da će kasniti dve do tri isplate porodiljama.Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja usvojio je u načelu dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputio ih skupštini na usvajanje.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je na kraju današnje rasprpave, odgovarajući na poslanička pitanja, da je u osnovi Zakona o zaštiti depozita zaštita malih deponetata, a da je finansijska kriza uticala da se u izvesnoj meri promeni osnovna namena tog propisa.

Ministarka je istakla da bi, ukoliko zakon ne bi bio promenjen, njime bili zaštićeni samo oni deponetni u bankama gde je država akcionar.

"Predlozi Vlade da se poveća osigurani depozit sa 3.000 na 50.000 evra i to od trenutkla kada su ispunjeni uslovi za stečaj, umesto, kako je do sada zakon predviđao, do donošenja rešenja o stečaju, samo su neki od zaštite deponenata", rekla je Dragutinovićeva.

Prema rečima ministarke, isplata deponenata je prioritet pre isplate ostalih poverilaca, a zakon se odnose na ceo bankarski sistem.

Dragutinovićeva je podsetila da je finansijska kriza počela u leto 2007. godine kao kriza na hipotekarnom tržištu SAD, i zapitala koliko je vremena bilo ptorebno da reaguje Evropa.

"Dok se taj problem godinu dana kasnije nije pojavio u Evropi, evropske zemlje nisu reagovale. Tek početkom septembra Evropa je reagovala zbog finansijskih veza sa Amerikom", rekla je minstarka i podsetila da su Vlada Srbije i njen premijer 21. oktobra objavili šta su namere Vlade.

Tri mere za krizu 

Dragutinovićeva je navela da postoje samo tri mere koje se primenjuju u situaciji finansijke krize: zakon o osiguranju depozita, garancije države za novo zaduživanje bankarskog sektora i podrška države bankarskom sektoru, koja ima različite oblike - dokapitalizaciju, pokrivanje gubitaka obveznicima, što, kako je istakla, postoji u svim evropskim zemljama.

"Ova država ne radi ništa drugo osim onoga što druge države rade, a ova kriza je bila kriza poverenja. Nije došlo do smanjenog priliva kapitala, već su građani zbog toga što su nekoliko puta već gubili štednju sami inicirali krizu. Srećom, to je zaustavljeno", zaključila je Dragutinovićeva.

Ministarka je rekla da će se "kapitalna injekcija desiti samo kao izuzetak i poslednja linija odbrane", a da se, po svemu sudeći, to neće desiti.

Opozicija smatra da je predlog zakasneo 

Poslanici opozicionih stranka ocenili su da je predloženo povećanje osiguranja depozita potrebno, ali da je zakasnelo i da je to samo deo paketa mera za ublažavanje posledica

ekonomske krize, koje treba da predloži Vlada.

U raspravi o amadmanima na predložene izmene Zakon o osiguranju depozita  DSS i SRS su ocenili da Vlada nije predložila nijednu drugu meru za ublažavanje posledica finansijske krize.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da je predloženi zakon zakasneo, a da bi Srbija pre dva meseca imala usvojene mere za ublažavanje svetske ekonomske krize da je Vlada prihvatila predlog zakona koji je podneo DSS.

Aligrudić je naveo da je Vlada, a ne parlament, "crna rupa jer ne može da dostavi Skupštini potreban set zakona za približavanje EU i ublažavanje posledica svetske ekonomske krize."

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić upitao je šta je urađeno u ispunjavanju "predizbornog ugovora" sa italijanskim Fijatom, s obzirom na najave menadžmenta te fabrike da će do 10. januara na hiljade radnika otići na prinudni odmor.

Nikolić je upitao kolika su direktna ili indirektna ulaganja Vlade Srbije i Fijata u kragujevačku Zastavu.

Osvrnuvši se na raspravu u parlamentu u subotu koja je prekinuta zbog javljanja poslanika po Poslovniku, Vjerica Radeta iz SRS rekla je da se vodi medijska hajka protiv opozicije pre svega radikala i da to pokazuju izjave šefova poslaničkih grupa vladajuće koalicije o tome kako opozicija opstruiše rad parlamenta.

Poslanik iz kluba "Za evropsku Srbiju!" Meho Omerović zatražio je od predsednice parlamenta da omogući nesmetano funkcionisanje Skupštine opštine Sjenica, navodeći da je stara vlast sprečila novu koaliciju da prezume rukovođenje Skupštinom opštine "na način koji narušava bezbednost".

Izmene Zakona o osiguranju depozita

Izmene Zakona o depozitima predviđaju povećanje garancija za štedne uloge građana u bankama sa 3.000 evra na 50.000 evra, a koje su deo mera Vlade na svetsku ekonomsku krizu.

Jedna od novina je i da se osigurani iznos depozita odnosi, pored građana i preduzetnika, i na mala i srednja preduzeća, čime treba da se doprinese finansijskoj stabilnosti na tržištu.

Izmene Zakona o Agenciji za osiguranje depozita predviđaju da država može da kupi akcije banaka koje svojim poslovanjem ugrožavaju finansijsku stabilnost.

U nastavku sednice poslanici treba da razmotre sedam amandmana na Predlog zakona o državnim službenicima, kao i 54 amandmana, koliko je podneto na Predlog zakona o udruženjima.

Poslanicima je nakon toga preostalo još da raspravljaju u pojedinostima o izmenama Zakona o putnim ispravama, izmenama Zakona o državnim službenicima, kao i o Predlogu zakona o udruženjima.

Nastavak sednice zakazan je za sutra u 10 sati.

Po završetku tekuće treće sednice jesenjeg zasedanja Skupština bi trebalo da počne sednicu na kojoj bi se raspravljalo o nepoverenju Vladi, kao i sednicu o budžetu za 2009. godinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena rasprava o Agenciji za osiguranje depozita

Izvor: Kurir, 15.Dec.2008

BEOGRAD, 15. decembra (Tanjug) - Skupština Srbije završila je raspravu u pojedinostima o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, čime je i okončala današnji rad, a sutra nastavlja debatu o amandmanima na izmene Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje....

Nastavak na Kurir...

O budžetu Srbije tek na kraju

Izvor: Kurir, 16.Dec.2008, 10:37

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je juče rad raspravom o amandmanima na predložene izmene zakona o depozitima, koji su deo mera Vlade Srbije na svetsku ekonomsku krizu. Sednica Skupštine u subotu je prekinuta pred podne, pošto su šefovi poslaničkih grupa SRS, DSS i NS reklamirali povredu Poslovnika,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.