Skupština završila raspravu o amandmanima

Izvor: RTS, 24.Dec.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila raspravu o amandmanima

Skupština Srbije završila je razmatranje amandmana na sedam predloga zakona među kojima je i Predlog zakona o privremenom uređivanju naplate takse za RTS i RTV. Poslanici su raspravu počeli sa sat vremena zakašnjenja jer u devet sati, kada je sednica bila zakazana, nije bilo kvoruma.
Sednica Skupštine Srbije će biti nastavljena u ponedeljak, 28. decembra u devet časova, kada će poslanici glasati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o zakonima koji su na dnevnom redu. Na sedam predloženih zakona podneto je nešto manje od 500 amandmana. 

Poslanici su početak sednice iskoristili da postavljanje pitanja i traženje obaveštenja od predstavnika vlasti, što im je omogućeno Poslovnikom svakog utorka i četvrtka. 
Potom su nastavili pretres preostalih amandmana podnetih na zakone koji su na dnevnom redu tekuće sednice, a kojih je ukupno preko 1.300.
Ministar privrede Željko Sertić se u jednom delu rasprave o amandmanima na predloženi zakon o privrednim komorama požalio na zahteve opozicije za brisanje nekih članova, navodeći da je njihov cilj obesmišljavanje duha zakona i reklamiranje na televiziji.
Veliki broj amandmana na taj zakonski predlog bio je sadržaja "briše se", što je ministra navelo da opoziciju pozove da pomogne konkretnim predlozima, a ne da predlaže članove sa takvim sadržajem.
"Molim vas, u ideji da dobijemo još bolji tekst da, ako smo negde nešto propustili i ako nismo dovoljno dobro definisali, pomozite nam konkretnim predlozima da to ispravimo, a ne članovima 'briše se'. Time niko ne dobija, a najmanje privrednici", rekao je Sertić.
Odgovor mu je stigao od poslanice DS-a Gordane Čomić, koja je rekla da su takvi amandmani vrednosna stvar i da je, ako je legitimno imati drugačiji vrednosni odnos, jednako legitimno tražiti da se nečiji drugi ideološki vrednosni sistem u upravljanju komorskim sistemom briše.
"Da je 1936. godine bilo poslanika u tadašnjoj Skupštini nacističke Nemačke koji bi predložio da se briše zakon, Nirnberški zakoni kojima se ukidaju građanska prava Jevreja, to bi bio jedan od najsvetlijih trenutaka u Skupštini nacističke Nemačke", rekla je Čomićeva.
Šef poslanika SNS-a Zoran Babić rekao je da treba da ju je sramota što poredi Srbiju sa nacističkom Nemačkom.
"Sram vas bilo... Svoju zemlju neću ponižavati kao što vi to radite", govorio je Babić sa svog mesta Čomićevoj, koja je rekla da to nema veze sa sadašnjom Srbijom.
"Niko od vas nije predložio 'briše se' i niko od nas nije živeo u nacističkoj Nemačkoj i neće. Ja vam govorim o parlamentu u kome se predlaže brisanje odredbi nekog zakona. To nema veze sa sadašnjom Srbijom", odgovorila je Čomićeva.
Poslanici opozicije kritikovali su predloženi Zakon o privrednim komorama, a jedna od kritika se odnosila na obavezu članstva privrednih subjekata u privrednoj komori, na šta je ministar Sertić podsetio da je to slučaj u svim najvećim ekonomijama Evropske unije - Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Španiji...
Pošto su poslanici DS-a tražili pauzu u radu parlamenta radi obavljanja konsultacija sa poljoprivrednicima koji su u tom momentu protestovali ispred parlamenta protiv izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer bi to bilo korisno za raspravu koja predstoji, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je odgovorila da će o pauzi razmisliti kada taj zakon bude na dnevnom redu.
Babić je konstatovao da lider DS i vojvođanski premijer Bojan Pajtić, koji je prisustvovao protestu, i danas nije na radnom mestu, već na ulicama Beograda.
"Da li ga građani Srbije koji žive u Vojvodini plaćaju za to ili da radi svoj posao? Dolazi ispred skupštine u službenom automobilu AP Vojvodine, sa obezbeđenjem koje mu plaćaju građani Srbije koji žive u Vojvodini. Bolje bi mu bilo da je otišao u Bečej, da je video dvorac Heterlend, da je otišao među roditelje dece ometene u razvoju, da mu kažu u lice koje su ključne reči vladavine DS i Pajtića", rekao je Babić.
Poslanicima je preostalo da pretresu amandmane na predložene zakone o obnovi nakon elementarne i druge nepogode, i o privremenom uređivanju naplate takse za javni medijski servis, kao i na izmene zakona o privatizaciji i o pravu na besplatne akcije.
Posle toga bi trebalo da pređu na pretres amandmana koji su podneti na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i na Predlog zakona o zaštiti zemljišta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.