Skupština usvojila Tijanin zakon

Izvor: RTS, 21.Maj.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila "Tijanin zakon"

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova "za". Usvojen je i Zakon o sprečavanju korupcije kojim se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.
Usvajanju "Tijaninog zakona", koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, prisustvovali su Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čiju je inicijativu za ovaj zakon potpisima održalo gotovo 159.000 građana i Ivan Jovanović, novinar Blica, javlja dopisnik RTS-a.

Osim vladajuće većine "Tiajnin zakon" glasovima su podržali i radikali. Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu. 
Poslanici su usvojili i izmene zakona o krivičnom postupku.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.
U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.
 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija uvela doživotnu robiju za najteža krivična dela

Izvor: RTS, 21.Maj.2019

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova "za". Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije "Tijana Jurić". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.