Skupština o zdravstvenoj zaštiti

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o zdravstvenoj zaštiti

Završen pretres amandmana na tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva. Poslanici završili razmatranje amandmana na predložene izmene Zakona o platama državnih službenika.

Poslanici Skupštine Srbije završili su pretres amandmana na tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva. Prethodno, poslanici su završili raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o platama državnih službenika.

Sekretar republičkog parlamenta Veljko Odalović izjavio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštinskim budžetom za 2011. godinu predviđeno dodatnih 44 miliona dinara za povećanje plata zaposlenih u Skupštini Srbije u narednoj godini.

Odalović je na sednici skupštinskog Administrativnog odbora rekao da će plate zaposlenima u Skupštini Srbije u 2011. godini biti povećavane u tri navrata i to od dva odsto u januaru, 2,95 odsto u aprilu i dva odsto od oktobra 2011. godine.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija je dalo pozitivno mišljenje na taj predlog i uvrstilo ga u predloženi republički budžet za 2011. godinu.

Završen je i pretres 63 amandmana na Predlog zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama.

Skupština Srbije je potvrdila mandat novom poslaniku SPS-JS Dejanu Pisaroviću.

Početak današnjeg zasedanja Skupštine je odlagan, jer u parlament nije na vreme došao resorni ministar Milan Marković.

Predloženim zakonskim rešenjima o platama državnih službenika, koja su poslanici razmatrali ranije danas, predviđeno je da se raspon plata u državnim organima smanji sa jedan prema devet na jedan prema šest, kako bi se poboljšao položaj službenika s najmanjim primanjima.

Obrazlažući izmene tog zakona, resorni ministar Milan Marković precizirao je da se one odnose na državne službenike koji imaju primanja ispod republičkog proseka i da su korekcijom koeficijenata obuhvaćeni samo oni s najnižim platama.

Ostala primanja u državim organima će, kako je naveo, ostati netaknuta.

Prema rečima Markovića, sada će najniža primanja za one sa osnovnom školom biti oko 16.000, sa srednjom oko 22.000, a sa višom stručnom spremom 30.000 dinara.

Zahtev za raspravu o Martijevom izveštaju

Srpska radikalna stranka zatražila je od skupštinskog rukovodstva da za 24. decembar zakaže sednicu sa aktuelnom temom, na kojoj bi predstavnici vlasti odgovarali na pitanja poslanika u vezi sa politikom Srbije prema Kosovu i Metohiji, u kontekstu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Radikali su predložili da na pitanja poslanika odgovaraju premijer Srbije Mirko Cvetković, ministarka pravde Snežana Malović, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Zamenik šefa poslanika SRS-a Aleksandar Martinović rekao je novinarima u republičkom parlamentu da je izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima, a u kojem je označio aktuelnog premijera Kosova Hašima Tačija kao šefa grupe koja se time bavila, bacio novo svetlo na politiku Srbije prema Kosovu i najavljene razgovore sa Prištinom.

Na dnevnom redu sedme sednice parlamenta, koja je počela 15. decembra, ima 12 zakonskih predloga i drugih akata, a do sada su poslanici razmotrili sve zakonske predloge u načelu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.