Skupština o statistici i popisu

Izvor: RTS, 04.Nov.2009, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o statistici i popisu

Parlament završio današnji rad. Poslanici raspravljali o predlozima zakona o klasifikaciji delatnosti, o zvaničnoj statistici, o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova i poljoprivrede 2011. godine. Opozicija Predloge zakona o popisu nazivala rasipničkim.

Skupština Srbije završila je rad. Objedinjenu načelnu raspravu o više zakona iz oblasti energetike nastaviće sutra u 10 sati. Danas je vođena objedinjena načelna rasprava o predlozima zakona o klasifikaciji delatnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o zvaničnoj statistici, o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i o popisu poljoprivrede 2011. godine.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je da je neophodno donošenje novih zakona o klasifikaciji delatnosti i zvaničnoj statistici zbog promena u tim oblastima i radi usklađivanja sa evropskim standardima.

Obrazlažući poslanicima u Skupštini Srbije Predlog zakona o klasifikaciji delatnosti, ministarka je istakla da je potreban novi zakon jer je došlo do mnogih promena poput te da Republički zavod za statistiku više ne razvrstava privredne subjekte i delatnosti, već to obavlja Agencija za privredni registar.

Govoreći o Predlogu zakona o zvaničnoj statistici, Matićeva je podsetila da je postojeći zakon iz 1982. godine od kada je bio niz promena u organizaciji privrednih subjekata i institucijama društvene deletanosti i državnim organima, zbog čega je potreban novi zakon o zvaničnoj statistici.

Prema njenim rečima, prilikom izrade predloga zakona uzeti su u obzir osnovni principi zvanične statistike UN i kodeks prakse evropske statistike.

Predlogom zakona aktivnosti zvanične statistike zasnivaju na petogodišnjem statističkom programu i jednogodišnjim planovima. Program donosi skupština a plan Vlada Srbije. U posebnom delu zakona regulisana je poverljivost podataka jer se u statističkom sistemu načelu poverljivosti podataka pridaje poseban značaj, rekla je Jasna Matić.

Popis stanovništva 2011. godine

Govoreći o Predlogu zakona o popisu stanovništva za 2011. godinu ministarka je rekla da će popisom biti utvrđen ukupan broj stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji, čime će biti zadovoljene potrebe korisnika podataka iz oblasti populacione politike prostornog planiranja, realizacije generalnih i regionalnih urbanističkih projekata, kao i stambeno-komunalnih delatnosti.

Cilj donošenje zakona jeste da se na jedinstven način regulišu prava i obaveze ministarstva i državnih organa i organizacija u vezi sa pripremom i sprovođenjem popisa, rekla je Jasna Matić.

Navela je da se sredstva za finansiranje popisa obezbeđuju iz budžeta Srbije za svaku godinu posebno od 2010. do 2013. godini i da je prema predračunu neophodno obezbediti 2,8 milijardi dinara.

Govoreći o zakonu o popisu poljoprovrede, Jasna Matić je rekla da je svetskim programom poljoprivrednog popisa planirano da od 2006. do 2015. sve zemlje sprovedu taj popisu. Podsetila je da u Srbiji taj popis nije urađen od 1960. godine.

Stavovi poslaničkih grupa

Predloge zakona o popisu stanovništva i o popisu poljoprivrede poslanici opozicije su nazivali rasipničkim.

Vladajuća koalicija je najavila podršku svim predloženim zakonima, ali je opozicija ocenila da se u vreme krize odvaja previše novca za popis stanovništva i poljoprivrede.

Srpska radikalna stranka smatra da treba da se obavi jedinstven popis stanovništva i poljoporivrede, kao i da treba da postoji jedinstven obrazac sa pitanjima koja će obuhvatiti sve podatke, neophodne za rad državnih organa.

Radikali su ukazali da će za popis biti izdvojena ogromna sredstva iz budžeta te da se postavlja pitanje da li je to neophodno u vreme ekonomske krize.

Poslanička grupa manjina zatražila je da se zakonom o popisu stanovništva precizira da u popisnom obrascu za pitanja o nacionalnoj pripadnosti i maternjem jeziku bude predviđen odgovor otvorenog tipa.

Poslanici SNS su, takođe, ocenili da je Predlog zakona o popisu stanovništva raspinički i najavili da će glasati protiv tog zakona.

U podnevnom delu rasprave predsedavajuća Gordana Čomić izrekla je dve opomene Zoranu Nikoliću iz DSS, zbog omalovažavanja poslanika i Skupštine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.