Skupština o diskriminaciji osoba sa invaliditetom

Izvor: RTS, 09.Feb.2016, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o diskriminaciji osoba sa invaliditetom

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o dopuni zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom. Zakon poboljšava položaj osoba sa invaliditetom, rekao je ministar Aleksandar Vulin.
Zakon o dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom jeste veoma kratak, ali to jeste Zakon koji može da menja položaj osoba sa invaliditetom u ovoj zemlji nabolje i da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konkretno utiče da kvalitet njihovog života bude bolji, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je obrazlažući predlog tog Zakona narodnim poslanicima u Skupštini Srbije naveo da se svega tri člana tog zakona menjaju, ali da zakon konkretno poboljšava položaj osoba sa invaliditetom u mandatu ove vlade.
"Ovo je već treći zakon koji usvajamo, a nadamo se da ćete nas podržati u onome što smo vam predložili, a to je zapravo nastavak politike vlade Srbije koja je dokazala da joj je zaista stalo do položaja osoba sa invaliditetom", rekao je Vulin.
Ističe da je suština tog zakona da se omogući osobama sa invaliditetom da koriste svoj potpis.
"Jedno svoje prosto, obično, ljudsko pravo, koje zbog prirode svoje invalidnosti nisu u mogućnosti da koriste, da koriste sopstveni potpis. Oni to ne mogu da urade, zato nailaze na čitavo more problema kada odu u banku, agenciju, pred neki organ, u MUP. To su problemi koji se primećuju i rešenje tih problema zaista znači osobama sa invalididtetom", rekao je Vulin.
Dodao je da dugi niz godina, savez traži da se taj problem reši i istakao da je konačno došao na red.
"Na ovaj način, ne samo što ispunjavamo svoje obaveze prema Konvenciji o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom koju smo ratifikovali još 2009, već važnije, pokazujemo da prepoznajemo probleme osoba sa invaliditetom i da ih rešavamo", rekao je ministar.
Poslanici opozicionih partija, kao i stranaka vladajuće kolicije najavili su da će podržati dopune zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom. 
Sednica je sazvana na zahtev 200 poslanika, a predložene izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koje će osobama sa invaliditetom omogućiti potpisivanje isprava uz pomoć pečata, prva je od predložene 23 tačke dnevnog reda.

Dopunama je predloženo da su organi javne vlasti dužni da u postupcima pred tim organima, pored potpisivanja isprava na način uređen posebnim propisom, osobi sa invaliditetom koja ima trajne posledice telesnog ili senzornog oštećenja ili bolesti omoguće potpisivanje isprava uz pomoć pečata koji sadrži podatke o ličnom identitetu ili uz pomoć pečata sa ugraviranim potpisom.
Poslanici Skupštine Srbije su kao i svakog utorka iskoristili pravo da predstavnicima vlasti postavljaju pitanja i traže informacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zakon poboljšava položaj osoba sa invaliditetom

Izvor: Akter, 09.Feb.2016

Zakon o dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom jeste veoma kratak, ali to jeste Zakon koji može da menja položaj osoba sa invaliditetom u ovoj zemlji nabolje i da konkretno utiče da kvalitet njihovog života bude bolji, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.