Skupština na produženom raspustu

Izvor: B92, 29.Dec.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština na produženom raspustu

Beograd -- Kolegijum Skupštine Srbije, nakon usvajanja budžeta za 2012. godinu, koje se očekuje večeras, rad će nastaviti krajem januara.

"Na Kolegijumu smo ocenili da je dobro da aktivnost poslanika ne prestane usvajanjem budžeta, kako se to prvobitno planiralo. Imaćemo javna slušanja i barem još jednu, a možda i dve sednce koje planiramo za kraj januara ili početak februara naredne godine", rekla je novinarima predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, posle sastanka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona je naglasila da će tako poslanici do raspisivanja izbora i kraja mandata ovog saziva nastaviti da rade u parlamentu, a ne samo u kontaktu s građanima.

Slavica Đukić-Dejanović istakla je da su poslanici u ovom sazivu intezivno radili i doneli veliki broj zakona, kao i da je usvojeno mnogo amandmana.

Ona je rekla da idući saziv treba da bude još energičniji i da bi trebalo da pojača nadzornu funkciju.

"Bitno je kako se primenjuju zakoni i na koji način popravljaju kvalitet života građana", kazala je predsednica Skupštine.

Jesenje zasedanja završava se danas, uz himnu i gardu, kako je predviđeno Zakonom o Narodnoj skupštini.

Kolegijum Skupštine čine predsednica i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih klubova.

Različite ocene rada parlamenta

Poslanici vladajuće koalicije zadovoljni su radom parlamenta u ovoj godini i smatraju da najviše zakonodavno telo zaslužuje i najvišu ocenu, dok je najveća zamerka opozicije to što Skupština ne odlučuje o važnim pitanjima.

Poslanici Demokratske stranke smatraju da je najviše zakonodavno telo u godini na izmaku uradilo ogroman posao i za njegov rad daju čistu desetku.

Tu ocenu parlament je, prema mišljenju Vlatka Ratkovića iz DS zaslužio budući da je usvojio sve zakone iz evropske agende, za šta je dobio i priznanje Evropske komisije.

Na opasku novinara da je bilo problema oko usvajanja nekih zakona i da je tako pao i zakon o železnicama, na čije se usvajanje čekalo više od dva meseca, Ratković je odgovorio da "nijedna vlada nije pala zbog železnice".

I poslanici Jedinstvene Srbije su, posle sumiranja rezultata rada, zadovoljni postignutim rezultatima.

Prema rečima Petra Petrovića iz JS, iako su poslanici bili vredni, ipak, ne zaslužuju baš peticu, jer, kako smatra, uvek može bolje, ali jedina zamerka je što se budžet i ove godine usovaja u "minut do 12".

I PUPS parlamentu daje najvišu ocenu, ako se računa broj donetih zakona, jer se radilo mnogo. Međutim, prema rečima šefa poslanika PUPS Moma Čolakovića, realizacija onoga što je parlament donosio bila je mala i za to je dao nešto više od dvojke.

Čolaković je tu nisku oceni objasnio time što će godina koja je na izmaku biti upamćena po velikom siromaštvu, padu BDP, nerešenim problemima Kosova i evropskih integracija.

"Godina je bila teška i treba je što pre zaboraviti", smatra Čolaković.

U LDP su, međutim, primetili da je poslanicima elan za rad opao pošto Srbija 9. decembra nije dobila status kandidata za članstvo u EU.

Do tada , kako je naveo posalnik LDP Bojan Đurić, sve je bilo usmereno na usvajanje zakona iz evropske agende, neke uz podršku LDP, ali to ipak nije bilo dovoljno za nastavak evropskog puta, jer vlada nije uspela da reši probleme oko Kosova.

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić smatra da je Skupština izgubila svoju funkciju, jer se o ključnim stvarima, kao što je problem Kosova, ne raspravlja i odlučuje u parlamentu, već, kako je naveo, u drugim krugovima.

Prema njegovim rečima, Srbija je još daleko od pravog parlamentarizma u kome je parlament institucija u kojoj se odlučuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.