Skupština i UNICEF potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština i UNICEF potpisali Memorandum o razumevanju

BEOGRAD - Skupština Srbije i Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) potpisali su Memorandum o razumevanju, sa ciljem da se doprinese većoj i kvalitetnijoj ulozi parlamenta u unapređenju položaja dece u Srbiji.

Memorandum su potpisali predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović i direktorka kancelarije UNICEF-a za Srbiju Judita Rajhenberg.

Đukić - Dejanović je, posle potpisivanja tog dokumenta, istakla da će u parlamentu prioritet imati zakoni iz oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštite prava dece, jer se Srbija suočava s narušenim dečijim pravima.

Ona je je istakla da je sa zadovoljstvom prihvaćen predlog UNICEF-a i formiran radna grupa za saradnju s tom organizacijom, koju će, pored nje, činiti potpredsednici parlamenta i predsednica Odbora za smanjenje siromaštva Snežana Stojanović - Plavšić.

"Ovo je vazan korak u definisanju okvira dugoročne saradnje koji će biti fokusiran ka jačanju svesti i znanja poslanika i javnosti na zaštiti prava dece", rekla je Rajnhenbergova.

Ona je navela da u Srbiji ima puno narušenih prava dece koja proističu iz siromaštva i nemogućnosti njihovog razvoja, nepoštovanja deteta kao subjekta, neprihvatljivih disciplinskih mera, ili diskriminacijom zbog nacionalne pripadnosti ili posebnih potreba.

Direktorka Kancelarije UNICEF-a je istakla da ima puno zajedničkog posla, a da parlament treba da doprinese da se sva pitanja o deci razmatraju iz perspektive prava, znanja i primene zakona na dobrobiti prava deteta.

Stojanović - Plavšić je podsetila da Srbija već ima usklađene zakone s međuanrodnim konvecijama i standardima, ali da ima problema s njihovom primenom, zbog čega parlament treba da pojača svoju nadzornu ulogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.