Skupština: Stigli u narodnoj nošnji (FOTO)

Izvor: Mondo, 03.Jun.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Stigli u narodnoj nošnji (FOTO)

Potvrđivanjem mandata novih poslanika i izborom predsednika i drugih rukovodećih organa, Srbija će danas dobiti 11. saziv Skupštine Srbije. Poslanici počeli da pristižu oko 9 sati. Sednica počela malo posle 10 sati.

Foto: Tanjug/ Tanja Valič

Sednica je počela nekoliko minuta posle 10 časova.

Sednicu, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva vodi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine. Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine.

Po dolasku u parlament novi parlamentarci su se prvo registrovali i preuzeli tekst zakletve.

Nove poslanike ispred Skupštine Srbije dočekao je crveni tepih i postrojena Garda VS.

Među prvima su u parlament stigli Maja Gojković, Muamer Zukorlić, Jadranka Jovanović, Slavica Djukić Dejanović, Zoran Živković, Goran Ješić, Dušan Bajatović, Igor Bečić...

Za njima su u parlament stigli Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta...

Nešto pre 9.30 sati u Skupštinu su stiggli Saša Radulović i poslanici Pokreta Dosta je bilo.

Deo poslanika iz redova "Dveri" u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a pre dolaska okupili su ispred Crkve svetog Marka.

U parlament je stigao i lider LSV Nenad Čanak.

Veliku pažnju novinara privukao je dolazak lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je odmah otišao u salu.

Na sednici će najpre biti potvrđeni mandati 250 poslanika, nakon čega će oni položiti i potpisati zakletvu.

Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

Potom će se preći na izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara parlamenta, a kao poslednja tačka predviđen je izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

Predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, o njemu se otvara se pretres, nakon kojeg se utvrđuje lista kandidata, a potom pre pristupanja izbora poslanici odlučuju da li će se glasati javno ili tajno.

Za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše - 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, "Dosta je bilo" 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

U SKUPŠTINU U NARODNOJ NOŠNJI: Miladin Ševarlić ispunio obećanje

Izvor: Telegraf.rs, 03.Jun.2016

Potvrđivanjem mandata novih poslanika i izborom predsednika i drugih rukovodećih organa, Srbija danas dobija 11. saziv Skupština Srbije. Poslanici pristižu, a između ostalih pojavio se i profesor poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić, i to u narodnoj nošnji...Pre nego što su stigli u zgradu...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.