Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: "Ti ćeš da mi kažeš..."

Poslanici posle višečasovne diskusije mimo dnevnog reda, napokon završili pretres o izmenama i dopunama Poslovnika. Vlada Srbije najoštrije osudila izjavu Velimira Ilića. Opomenuti Ilić, Čanak i Krasić. Živanović udaljen sa sednice zbog jučerašnjeg fizičkog napada na kolegu. Sledeće zasedanje 17. februara.

Verbalni sukob radikala i naprednjaka i u petak je obeležio rad srpske Skupštine, jer su poslanici SRS zahtevali da predsednik parlamenta izrekne opomenu lideru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SNS Tomislavu Nikoliću zbog uvreda koje je izrekao na račun poslanice SRS-a Gordane Pop-Lazić.

Vlada Srbije najoštrije je osudila izjavu predsednika Nove Srbije Velimira Ilića kojom je, kako se ukazuje, uvredio ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića.

"Vlada Srbije podseća da je govor mržnje i podsticanje netolerancije zabranjeno Ustavom Srbije. Dan državnosti je praznik donošenja prvog modernog srpskog ustava koji simboliše put Srbije ka evropskim i civilizacijskim vrednostima", piše u saopštenju Vlade.

Vlada je pozvala na dosledno poštovanje Ustava kojim Srbija garantuje jednaka prava svim građanima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Administrativni odbor Skupštine Srbije nije prihvatio da se oduzmu mandati trojici poslanika sa liste Srpske radikalne stranke koji su prešli u Srpsku naprednu stranku.

Većina članova odbora bila je uzdržana prilikom glasanja o zahtevu SRS-a da se radikalima vrate mandati Igora Bečića, Veroljuba Arsića i Jelene Budmirović, čije blanko ostavku su, kako tvrde radikali, podneli skupštini.

Za oduzimanje mandata glasali su članovi odbora iz SRS, LDP-a i SPS-a, protiv je bio Tomislav Nikolić iz SNS-a, dok su uzdržani bili poslanici iz G17 i liste "Za evropsku Srbiju".

Srpska radikalna stranka ocenila je da su odlukom Administrativnog odbora da se toj stranci ne vrate mandati u Skupštini Srbije grubo prekršeni Ustav i zakon.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, rekao je je ta partija zadovoljna time što je Administrativni odbor potvrdio da mandati pripadaju poslanicima SNS-a.

"Pričali smo nedeljama i mesecima da mandati pripadaju narodnim poslanicima, u skladu sa zakonom i Ustavom, ali videćete da ni nakon odluke Administrativnog odbora neki ponovo neće da rade po dnevnom redu", kazao je Vučić.

Radikali su zahtevali da Nikolić bude opomenut, jer je, kako su naveli, u prepodnevnom delu sednice za Pop-Lazićevu rekao da "glumi strašilo" i "diže i noge i ruke".

Pop-Lazićeva je, plačući, rekla da je dovedena u neprijatnu situaciju i da predsednica parlamenta nije reagovala na Nikolićeve uvrede.

"Vi znate da sam ja udovica, majka tri ćerke. Dobila sam poruke dece u kojima su me pitali da li je moguće da sam se tako ponašala, a od porodice svog supruga da rušim njegovo dostojanstvo", rekla je Pop Lazić, vidno potrešena.

Predsedavajuća sednicom Gordana Čomić rekla je da joj je žao zbog izliva emocija, navodeći da je u ovoj radnoj nedelji u parlamentu bilo dovoljno teških emocija.

Ona je dodala da svi poslanici treba da ulože dodatnu snagu, kako bi se jedni prema drugima ophodili sa uvažavanjem.

Nikolić je rekao da nije imao nameru da uvredi Pop-Lazićevu. "Nisam imo nameru da je uvredim, ali je Gordana Pop-Lazić tog časa, kada sam rekao da glumi strašilo, zaista imala podignute obe noge i obe ruke, skoro do pola klupe", rekao je Nikolić i izvinio se Pop Lazićevoj.

"Ja sam muškarac pa nisam mogo da plačem kada ste mi proklinjali unuke, kad ste me nazvali psetom, ja vas nisam hteo da uvredim, ja sam samo rekao istinu. Ja vas povredio nisam, a vi ste povredili mene", rekao je on i dodao da ne razume "ženu koja plače dva sata pošto sam je uvredio".

On se izvinio njenoj porodici, dodajući da mu je žao što Pop-Lazićeva plače, ali da svojim ponašanjem ona nije dokazala da je dama.

Završena rasprava o Poslovniku

Sve do nešto posle 17 časova, parlament nije počeo raspravu o izmenama poslovnika, jer su se radikali javljali po poslovniku, izražavajući protest zbog kažnjavanja njihovih poslanika i udaljenja sa sednice Srboljuba Živanovića, koji je juče fizički napao poslanika naprednjaka Igora Bečića.

Skupština Srbije je nepun sat docnije okončala debatu o izmenama i dopunama Poslovnika, čemu je verovatno doprinelo i odsustvo radikala na kraju današnje rasprave.

Poslanici SRS-a napustili su Parlament zbog pogibije stranačkih kolega u saobraćajnoj nesreći.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, opomenula je Velimira Ilića zbog jučerašnjeg obraćanja, a Nenadu Čanku i Zoranu Krasiću izrekla je opomene zbog današnjeg istupanja za govornicom. Srboljub Živanović iz SRS-a udaljen sa sednice zbog jučerašnjeg napada na Igora Bečića iz SNS-a. 

Radikali su ometali rad Skupštine u nekoliko navrata. Zbog celodnevne opstrukcije rada parlamenta, izricana su upozorenja poslanicima SRS.

Ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe SPS-JS Milisav Petronijević kazao je da će ta grupa podržati izmene i dopune Poslovnika o radu skupštine.

Prema njegovim rečima, to je samo prelazno i kratkoročno rešenje, kao jedna od mogućnosti da parlament brže i efikasnije radi.

Pravo rešenje je, kako je istakao, donošenje novog poslovnika i Zakona o skupštini. Izmene poslovnika predložila je parlamentarna većina, s namerom da se ubrza rad skupštine i donošenje zakona, dok se opozicija protivi, navodeći da će njihova prava biti uskraćena.

Izmenama su predviđena dva dana za raspravu o jednom zakonu, dva minuta za obrazlaganje amandmana, kao i tri sata mesečno za postavljanje pitanja vladi.

Predlogom izmena poslovnika predviđeno je i da se na povredu poslovnika može ukazati samo jednom.

Sprečen incident

Vanredna sednica Skupštine Srbije o izmenama Poslovnika o radu bila je prekinuta jutros posle samo deset minuta od početka rada.

Šef poslaničkog kluba "Nova Srbija" Velimir Ilić rekao je da je njegovo sinoćnje obraćanje zloupotrebljeno, "jer je mislio da na Dan državnosti ne može pozivati ministar za rad". 

Obraćajući se poslanicima poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak nazvao je Ilića "dripcem" lupajući rukom u govornicu, posle čega je Ilić revoltirano krenuo ka govornici.

Novi incident sprečen je, jer je predsednica Skupštine odredila pauzu do 12 i 30.   

Objašnjenje Velimira Ilića 

Velimir Ilić je, obraćajući se novinarima u Skupštini ponovio da je njegovo sinoćnje obraćanje pogrešno shvaćeno, jer je mislio da na Dan državnosti ne može pozivati Rasim Ljajić, ne zato što je musliman, već zato što je ministar za rad, a na državni praznik  "umesto ministra, pozivnice treba da upute predsednik države ili premijer."

Ilić je rekao da se i po skupštinskim stenogramima vidi da nije u pitanju govor mržnje.

Velimir Ilić je juče sa skupštinske govornice rekao da je uvreda za Karađorđa da ministar koji se zove Rasim Ljajić poziva na proslavu Dana državnosti u Orašcu.

Sektor za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike saopštio je da je resorni ministar Rasim Ljajić na osnovu zakonskih ovlašćenja i nadležnosti koje ima to Ministarstvo uputio pozivnicu povodom Dana državnosti Srbije.

"Pozivnica povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije upućena je u ime resornog Ministarstva rada i socijalne politike u identičnom tekstu kao i prethodnih godina, uključujući tu i 2008. kada se tadašnji ministar za infrastrukturu Velimir Ilić odazvao pozivu Ministarstva rada i socijalne politike na čijem je čelu i tada bio ministar Rasim Ljajić", istaknuto je u saopštenju.

Ukazano je da je to Ministarstvo u skladu sa Zakonom o ministarstvima nadležno i za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

NVO pozvale tužilaštvo da pokrene postupak protiv Ilića

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da lider Nove Srbije Velimir Ilić mora da bude sankcionisan, jer je na najgrublji način zloupotrebio skupštinsku govornicu i instituiciju parlamenta za širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić najoštrije je osudio izjavu Velimira Ilića kojom je uvredio ne samo pripadnike bošnjačke manjine, već i ceo srpski narod.

Čiplić je rekao da je ta izjava povreda Republike Srbije i njegovog najvišeg akta Ustava, dok je u ljudskom smislu povreda ne samo kolege ministra Rasima Ljajića, već i povreda koja je učinjena i pripadnicima bošnjačke manjine.

"Nova Srbija" ocenila je da su optužbe na račun lidera te stranke Velimira Ilića za širenje verske i nacionalne netrpeljivosti i govora mržnje "netačne, tendenciozne i zlonamerne", jer svojim istupanjem nije "uvredio pripadnike bilo koje manjine u Srbiji".

"Predsednik Nove Srbije nijednom rečju nije pomenuo versku i nacionalnu pripadnost ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, već je ukazao na nepoštovanje protokolarne obaveze po kojoj poziv za proslavu Dana državnosti šalje predsednik Srbije, a ne bilo koji ministar u vladi", navedeno je u saopštenju te stranke.

Nevladine organizacije "Inicijativa mladih za ljudska prava" i "Udruženje građana za demokratiju i civilno obrazovanje" zatražile su u odvojenim saopštenjima da Tužilaštvo pokrene postupak protiv predsednika Nove Srbije Velimira Ilića "zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje", a od Skupštine traže da mu ukine poslanički imunitet.

Za četiri dana 20 miliona

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je ranije danas da je Skupština za četiri dana potrošila 20 miliona dinara, a poslanici još nisu ni počeli raspravu po dnevnom redu.

Đukić-Dejanović je novinarima u Skupštini kazala da nije dobro da nema direktnih prenosa sednica jer građani Srbije treba da znaju kako se troši njihov novac.

"Nije dopustivo da ne možemo da sučelimo mišljenja o Poslovniku o radu već četvrti dan. Ovo može trajati još mnogo dana, a to znači još mnogo miliona", kazala je ona za vreme rasprave poslanika po poslovniku a pre početka debate po dnevnom redu. 

Jučerašnji dan u parlamentu obeležio je i incident. Poslanik Srpske radiklne stranke Srboljub Živanović, na očigled radnika RTS-a, razbio je nos naprednjaku Igoru Bečiću. Intervenisala je policija, a Bečić je završio na VMA. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.