Skupština Srbije: Bez dogovora o budžetu

Izvor: RTS, 24.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Bez dogovora o budžetu

Skupština Srbije završila načelnu raspravu o svim tačkama dnevnog reda tekuće sednice, a rad će nastaviti u petak razmatranjem amandmana na Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu. Ni posle konsultacija šefova poslaničkih grupa sa premijerom i ministarkom finansija nema dogovora o načinu rasprave o budžetu.

Posle konsultacija sa predstavnicima stranaka premijer Mirko Cvetković izjavio je da sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije još nije postignut dogovor o načinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vođenja rasprave o Predlogu zakona o budžetu, ali da očekuje da će budžet biti usvojen do kraja godine. "Poslaničke grupe će u toku dana imati pojedinačne razgovore o konkretnim amandmanima s ministarkom finansija Dianom Dragutinović", rekao je Cvetković. Prema njegovim rečima, izuzev SRS, koja je bila sumnjičava u pogledu mogućnosti realizacije, ostale stranke nameravaju da razgovaraju o rešenju problema.

Poslanica SRS Nataša Jovanović rekla je da su radikali "ozbiljno pristupili izradi" svojih amandmana i da od njih neće odustati, "ma koliko da traje rasprava u skupštini". Poslanik Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović rekao je da na konsultacijama nije bilo konstruktivnih predloga, jer Vlada još nije dostavila mišljenje o amandmanima. Bajram Omeragić je najavio da će poslanici iz kluba Manjina podržati budžet, ali i da su na konsultacijama ukazali na "propuste" u Predlogu budžeta koji se odnose na Kancelariju za nedovoljno razvijena područja za koju su opredeljena samo 143 miliona dinara.

Premijer je poslanicima predložio da svaka poslanička grupa, u okviru vremena određenog ravnomernom podelom, izloži svoje amandmane. "Druga alternativa bila je da se amandmani rasprave van skupštinske sale i da se vidi da li se neki od njih mogu prihvatiti", istakao je Cvetković. Premijer je podsetio da je budžet jedan od osnovnih elementa makroekonomske politike i istakao da bez budžeta ne postoji mogućnost vođenja ekonomske politike, posebno fisklanog dela.

"Privremeno finansiranje se pojavljuje kao opcija silom prilika, a ne kao opcija koju bi podržala Vlada", rekao je Cvetković.

Po završetku današnjeg rada predsednica parlamenta je prenela da je završena načelna rasprava o svim tačkama dnevnog reda tekuće sednice, a da će se sa radom nastaviti u petak razmatranjem amandmana na Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu.

Slavica Đukić Dejanović je rekla da se u skladu sa dogovorom šefova poslaničkih grupa sutra neće raditi.

Parlament će, prema njenim rečima, verovatno raditi u subotu i nedelju, a redovno zasedanje završava se u ponedeljak, 29. decembra. Đukićeva je rekla i da je optimista u pogledu dogovora koji su danas počeli sa poslaničkim grupama povodom toka rasprave o amandmanima na predlog budžeta.

Ona je navela i da je ministarka finansija Diana Dragutinović počela pojedinačne razgovore sa poslaničkim grupama oko mogućnosti usvajanja pojedinih amandmana što bi trebalo da ubrza skupštinsku raspravu.

Parlament je večeras završio razmatranje Predloga o prestanku dužnosti nekoliko nosilaca pravosudnih funkcija.

Poslanici SRS iskoristili su ovu raspravu za kritiku pravosudnog sistema, izražavajući sumnju u njegovu nezavisnost od uticaja politike, kao i zbog korupcije i nepotizma.

Skupština je od početka ove sednice, koja je počela 22. decembra, završila objedinjenu načelnu raspravu o budžetu i više pratećih zakona, kao i načelnu raspravu o izmenama Zakonika o krivičnom postupku.

Ministarka pravde Snežana Malović danas je na početku rasprave rekla da je primena Zakonika o krivičnom postupku odložena do 1. jula 2010. godine, jer sada ne postoje tehnički i materijalni uslovi za njegovu primenu.

Primena tog zakona bila je predviđena za kraj 2008. godine. Poslanici su tokom današnje rasprave najčešće govorili mimo dnevnog reda.

Reagovanja poslanika

Poslanici su se u prepodnevnom delu sednice za reč uglavnom javljali po Poslovniku iako je na dnevnom redu načelna rasprava o izmenama Zakonika o krivičnom postupku.

Na početku sednice, poslanici nacionalnih manjina na maternjem jeziku čestitali su vernicima Božić koji ga slave i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru.

Reagujući po Poslovniku, poslanici LDP-a osvrnuli su se na jučerašnju odluku Vlade da se NIS proda ruskom Gaspromu.

Ugovor, koji se danas potpisuje u Moskvi, prema mišljenju poslanika LDP-a, štetan je za Srbiju i "nije rezultat ekonomske, već političke odluke".

Poslanik LDP-a Slobodan Maraš pozvao je predsednika Srbije Borisa Tadića da objasni građanima razloge za žurbu pri prodaji NIS-a i pre nego što se o eneregetskom sporazumu Srbije i Rusije izjasnio Ustavni sud Srbije.

Poslanici opozicije zatražili su da Vlada Srbije obavesti javnost šta je pozadina sukoba ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić rekao je da je vlast dužna da reaguje na izjave Ponoša da "ne postoji politika odbrane zemlje".

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović naglasio je da su izjave Ponoša u medijima direktan napad na Šutanovca, po nečijem nalogu.

"Tražimo informaciju šta se iza tog napada krije i ko sme da krene na ministra odbrane", rekao je Todorović.

Primedbe na budžet

Parlament je sinoć oko 22 sata završio načelnu raspravu o Predlogu zakona o budžetu, a rasprava u pojedinostima tokom koje će se razmatrati podneti amandmani može da počne tek 24 časa nakon toga.

U sugestijama i primedbama poslanika dominirale su kritike na račun primene Prelaznog trgovinskog sporazuma i smanjenih prihoda od carina, makroekonomskog okvira planiranog za 2009. godinu, ali i sredstava koje su dobila pojedina ministarstva kao što su ministarstvo kulture, poljoprivrede i ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Poslanici opozicije ukazivali su da budžet u dovoljnoj meri ne smanjuje javnu potrošnju, kao i da su troškovi državne administracije još na dosta visokom nivou.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je na kraju načelne rasprave, obraćajući se poslanicima, rekla da Predlog budžeta za 2009. godinu "nije inflatoran, niti rasipnički", kao i "da je optimističan u meri u kojoj je i trebalo da bude".

Poslanici Srpske radikalne stranke podneli su najviše amandmana - 115, a veliki broj amandmana podneli su poslanici Demokratske stranke Srbije i poslaničke grupe Napred Srbijo.

Liberalno demokratska partija nije podnela nijedan amandman kako bi se ubrzala rasprava i budžet usvojio u zakonskom roku. Predstavnici LDP-a smatraju da je budžet loš i da se ne može popraviti ni amandmanima.

Predloženim budžetom predviđeni su prihodi od 698,8 milijardi dinara, rashodi od 748,8 milijardi dinara i deficit u nivou od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ukoliko budžet ne bude usvojen u zakonskom roku, to jest do 29. januara u ponoć, uslediće privremeno finansiranje.

Budući da je najavljeno da poslanici neće raditi za katolički Božić, predsednica Skupštine predložiće da Parlament radi i 30. decembra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Budžet čeka dogovor stranaka

Izvor: RTV Pink, 24.Dec.2008

Konsultacije šefova poslaničkih grupa sa premijerom bez napretka. . . Posle dijaloga, premijer Mirko Cvetković izjavio je da sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije nije postignut dogovor o načinu vođenja rasprave o Predlogu zakona o budžetu, ali da očekuje da će budžet biti usvojen 31....

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.