Skupština Kosova bira predsednika Kosova

Izvor: B92, 26.Feb.2016, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova bira predsednika Kosova

Skupština Kosova danas bira predsednika Kosova između dvojice kandidata iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), Hašima Tačija i Rafeta Rame.

Opozicija na Kosovu najavila je da neće dozvoliti da predsednik DPK, sadašnji zamenik premijera i ministar spoljnih poslova bude izabran za predsednika Kosova i da će organizovati proteste u Skupštini i ispred nje.

Predsednik Kosova mora da bude izabran do 6. marta, inače će biti raspisani vanredni parlamentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori.

Prema proceduri, u prva dva pokušaja izbora, potrebno je da za njega glasa dve trećine, odnosno najmanje 80 poslanika, dok je u trećem pokušaju dovoljno da za kandidata glasa više od 50 odsto, odnosno 61 poslanik.

Ako predsednik ne bude izabran ni u trećem pokušaju, Kosovo ide na prevremene parlamentarne izbore.

Prema Ustavu Kosova, sednici na kojoj se bira predsednik treba da prisustvuje najmanje 80 poslanika.

Predsednici Atifeti Jahjagi petogodišnji mandat ističe 6. aprila.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači izabran za predsednika Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2016

Poslanici Skupštine Kosova danas su u trećem krugu glasanja izabrali lidera Demokratske partije Kosova I zamenika premijera, Hašima Tačija za predsednika Kosova...Za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova glasao je 71 poslanik, njegov protivkandidat Rafet Rama nije dobio nijedan glas, dok je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.