Skuplje ulje od ponedeljka

Izvor: RTS, 02.Sep.2010, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplje ulje od ponedeljka

Ulje će od ponedeljka koštati oko 145 dinara, što je za oko 30 dinara više nego ranije. Ulja na rafovima sve manje. Proizvođači kažu da je smanjen rod suncokreta razlog za nove cene.

Cena ulja od ponedeljka biće  veća za oko 30 dinara za litar, iako je od poslednje promene cena prošlo manje od mesec dana.

U poslednje vreme bilo je i povremenih nestašica. Smanjen rod suncokreta i udvostručena otkupna cena u odnosu na prošlu godinu osnovni su razlozi za nove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << maloprodajne cene, navode proizvođači.

Ukoliko ga ima u rafovima, ulje se može naći po ceni od 100 do 110 dinara. Trgovci najčešće ne ograničavaju kupovinu.

"Zbog najavljenog poskupljenja imamo izuzetno povećanu tražnju u poslednjih dan-dva. Trudimo se da imamo redovno snabdevanje, tako da nismo stvarali neke veće zalihe", kaže zamenik direktora maloprodaje "Merkator-S" Veljko Sekulić.

Skočila otkupna cena suncokreta

Prošle godine otkupna cena suncokreta bila je 175 evra po toni, a ove godine oko 400. Krajem juna na svetskim berzama suncokret je koštao 855 dolara po toni, a krajem avgusta 1.100 dolara.

"Proizvodnja suncokreta u prošloj godini je bila oko 360.000 tona. To je bila prosečna godina. Ove godine se očekuje da će to biti manje za preko 100.000 tona. Očekujemo negde 260.000 tona. To je nedovoljno za rad naših fabrika koje mogu da prerade do milion tona", ističe direktor Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović.

Sada je ponuda manja od potražnje. Slična situacija je i u svetu. I obilne kiše smanjile su rod suncokreta.

"Prerada ovogodišnjeg roda je počela. Prve flaše od roda 2010. godini su danas na linijama u Vitalu. U maloprodaji, kad uradimo analizu trgovačke marže koja je u prethodnom periodu iznosila 5-6 odsto očekujemo da cena jednog litra ulja bude 145 do 146 dinara", rekla je generalni direktor "Vitala" Slađana Ratković.

I "Cvet Banata" će poskupeti, a u "Dijamantu", za sada ne daju nikakve informacije.

U Ministarstvu trgovine za sada ne žele da komentarišu situaciju na tržištu ulja. Da bi snizila cene i obezbedila dobru snabdevenost država može da aktivira robne rezerve, ili obezbedi interventan uvoz, ukoliko nađe jeftinije ulje u zemljama okruženja.

Domaćinstvo u Srbiji prosečno mesečno potroši nepuna tri litra ulja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.