Skup na Kalemegdanu povodom godišnjice smrti Ive Lole Ribara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup na Kalemegdanu povodom godišnjice smrti Ive Lole Ribara

Na Grobnici heroja na Kalemegdanu danas je održan spomen miting povodom godišnjice smrti revolucionara Ive Lole Ribara, jednog od organizatora i vođa omladinskog antifašističkog pokreta u toku Narodnooslobodilačkog rata, koji je na današnji dan 1943. godine poginuo na Glamoč polju.

Spomen miting organizovali su Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije i Odbor veterana graditelja Beograda, čiji je predsednik dr Slobodan Ristanović rekao da je cilj ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okupljanja da se oživi sećanje na najomiljenijeg omladinskog rukovodioca, čije su zasluge u širenju narodno-oslobodilačke borbe protiv fašističkog okupatora neprocenjive.

On je podsetio da je Ivo Lola Ribar bio politički sekretar legendarnog centralnog komiteta SKOJ i član vrhovnog štaba narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, kao i jedan od prvih narodnih heroja Jugoslavije, te da je poginuo 27. novembra 1943. godine, prilikom neprijateljskog vazdušnog napada na avion kojim je trebalo, kao šef prve vojne misije NOV i POJ, da otputuje u Štab savezničke komande za Bliski istok, u Kairu.

O liku i delu Ive Lole Ribara govorio je i književnik i diplomata Miloje Popović Kavaja, koji je podsetio da je Ribar, pored velikog doprinosa u narodno-oslobodilačkom ratu, bio i član prve redakcije agencije Tanjug.

Ovom događaju prisustvovali su i članovi SUBNOR, drugih boračkih organizacija, članovi novoosnovanog Kluba akcijaša studenata Pravnog fakulteta i OKUD Ivo Lola Ribar, koje neguje uspomenu na ratne tradicije. . .

Ivo Lola Ribar je za narodnog heroja proglašen 18. novembra 1944. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 1948. preneti u Beograd i sahranjeni u Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.