Skup ispred zatvorenog Muzeja savremene umetnosti

Izvor: B92, 20.Okt.2015, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup ispred zatvorenog Muzeja savremene umetnosti

Više stotina građana i kulturnih radnika okupilo se na skupu, koji je obezbeđivao veliki broj policajaca, ispred zatvorenog Muzeja savremene umetnosti.

Oni su protestovali zbog stanja u kulturi i tretmana te najznačajnije instirucije savremenog stvaralaštva u zemlji.

Građani su na skupu izrazili nezadovoljstvo dugogodišnjim odlaganjem rekonstrukcije te institucije i zatražili odgovornost vlasti koje su to dozvolile.

Pošto se kordon policije koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbeđivao skup povukao, građani su na ulaz muzeja postavili transparent sa natpisom "Odbrojavanje do otvaranja", ostavili desetine budilnika, uzvikujući "Čiji muzej, naš muzej" i poručujući da od sada oni vlastima "odbrojavaju".

U obraćanju okupljenima, istoričarka umetnosti Irina Subotić rekla je da je MSU pre 50 godina bio ponos zemlje, koji je okupljao kulturnu elitu sveta i zemlje, sve dok nije došlo vreme u kojem se na kulturu zaboravilo.

"Borite se kulturu, za više umetnosti, za muzeje, svim građanskim sredstvima, vašom glasnošću, radovima", rekla je Subotić.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije Radomir Lazović rekao je da je "danas potpuno jasno da se nalazimo u trenutku kada je kultura državi, makar onaj njen savremeni deo, potpuno nepotrebna i kada bi je se najradije otarasila".

"Lepo što je postavljen ovako simboličan datum za otvaranje muzeja, hvala i na postavljanju sata koji nas je svakodnevno podsećao na značaj onoga što nam je kao javnosti oduzeto... a hvala ministru i na preuzimanju komandne odgovornosti, samo ga pitam šta to znači i šta će to promeniti u dosadanšnjem bavljenju stvarima.

"Kultura mora da vrati svoju autonomiju i kritičku distancu spram stvarnosti”, rekao je u obraćanju umetnik Slobodan Stošić.

"Za nas se ne zna šta je gore, da li da država nastavi da se na ovaj način bavi institucijama, ili da ih prepusti tržištu i sigurnoj degradaciji u nivo zabave ili komercijalnog iznajmljivanja prostora", rekao je Lazović i dodao da je primer Muzeja savremene umetnosti koji se nalazi iza nas, paradigma je takvog stanja - takve katastrofe.

Muzej je još 2007. zatvoren za javnost zbog rekonstrukcije, a posle niza pomeranih rokova za završetak radova, prošle godine, ministar Ivan Tasovac najavio je svečano otvaranje MSU za 50. rođendan za današnji dan, 20. oktobra 2015, a na muzej je postavljen sat koji je odbrojavao vreme do njegovog otvaranja.

Skup je organizovan na inicijativu Asocijacije Nezavisna kulturna scena, ali sa idejom da je ovo mnogo širi problem koji se tiče svih građana bez obzira na to da li oni dolaze iz polja kulture. Ovim dogđajem ujedno je obeleženo i 50. godina od otvaranja MUS.

Vlasti su kao novi mogući rok za otvaranje muzeja navele mart-april 2016. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.