Škundrić u sukobu interesa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić u sukobu interesa?

BEOGRAD - Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa doneo je odluku da pokrene postupak protiv ministra rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića zbog sukoba interesa jer obavlja istovremeno i funkciju predsednika Skupštine akcionara NIS.

Odbor je doneo ovakvu odluku posle dugotrajne i mukotrpne provere da li postoji nekakav interni propis koji bi jednom čoveku omogućio da istovremeno obavlja sukobljene funkcije i sam "sebi bude nadležni ministar", piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Blic".

"Petar Škundrić ne može istovremeno da bude predsednik Skupštine akcionara NIS i ministar resora koji je za to zadužen. Unutarstranački dogovori ili neke političke odluke nas ne zanimaju. Po zakonu te dve funkcije ne mogu da budu objedinjene", rekao je izvor "Blica" iz Odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Sprečavanje sukoba interese

Po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, pri vršenju javnih funkcija ministar energetike i rudarstva, u čijoj su nadležnosti sva privredna društva koja se bave poslovima sa naftom, ne sme istovremeno biti u upravljačkim strukturama jednog od tih društava jer bi mogao biti pristrasan u svojim odlukama.

Međutim, zakon istovremeno dozvoljava funkcionerima da budu u takvom nedozvoljenom položaju ukoliko je nekim drugim aktom to omogućeno.

Odboru za rešavanje o sukobu interesa trebalo je nekoliko meseci dopisivanja sa Vladom i Ministarstvom za energetiku da bi proverili da neki interni propis ne štiti ministra Škundrića, piše "Blic".

Vlada ovlastila ministra

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je, povodom pokretanja postupka Odbora za sprečavanje sukoba interesa, da ministar Petar Škundrić ima ovlašćenje Vlade Srbije da bude predstavnik Srbije u NIS-u.

Kako se navodi, zaključak Vlade Republike Srbije od 10. februara 2009 godine u članu broj 2 navodi da Vlada ovlašćuje Škundrića za predstavnika Republike Srbije u Naftnoj industriji Srbije.

Odbor nije doneo konačnu odluku da li je Škundrić povredio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, navodi se u saopštenju i dodaje da će ministar u potpunosti sarađivati sa Odborom kome će dostaviti sve neophodne dokumente koji su relevanti za ovaj slučaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.