Škoti bi trenutno podržali nezavisnost

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoti bi trenutno podržali nezavisnost

Većina Škota bi podržala nezavisnost ukoliko bi novi referendum bio održan danas, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, šest nedelja pošto je Škotska glasala da ostaje u sastavu Ujedinjenog kraljevstva.

Prema istraživanju "JuGava" za časopis "Tajms" 52 odsto Škota bi podržalo nezavisnost, dok bi protiv bilo 48 odsto, preneo je Rojters. Uključujući one koji ne bi glasali ili ne znaju za koga, podela bi bila 49 odsto za, a 45 odsto protiv nezavisnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Na referendumu održanom u septembru, 55 odsto Škota je glasalo protiv nezavisnosti. Samo 22 odsto anketiranih smatra da Laburisti dobro zastupaju stavove i interese Škotske dok 65 misli da to čine loše.

Prošle sedmice, lider laburista u Škorskoj Džonan Lamont je podneo ostavku, a još jedno istraživanje pokazuje da toj stranci preti nestanak od Škotske nacionalističke partije koja kotroliše parlament u Edinburgu, ako bi izbori bili održani sada.

Laburisti su tradicionalno dominirali škotskom politikom i osvojili 41 od 59 mesta koje pripadaju Škotskoj u britanskom parlamentu na proteklim izborima 2010, podsetila je britanska agencija.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.