Skoro šest sati razgovora i ništa

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 09:16

Skoro šest sati razgovora i ništa

Peking -- Američki državni sekretar Entoni Blinken počeo je drugi, poslednji dan posete Kini sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima.

Dve strane između kojih su odnosi toliko zategnuti da brojni analitičari upozoravaju na opasan scenario, do sada su izrazile spremnost da razgovaraju, ali ne i volju da ublaže svoje čvrste stavove i pozicije koje su i izazvalie porast tenzija.

Blinken se jutros sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, ali ni Blinken >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni Vang nisu dali nikakav komentar novinarima, prenosi agencija.

U prvoj rundi pregovora u nedelju, Blinken je skoro šest sati razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Cin Gangom, nakon čega je potvrđena saglasnost da se nastave razgovore na visokom nivou, međutim, nije bilo naznaka da je bilo koje od najzahtjevnijih pitanja blizu rešenja.

Obe strane su potvrdile da je Cin prihvatio poziv Blinkena da poseti Vašington, ali je Peking jasno stavio do znanja da su odnosi Kine i SAD na najnižoj tački od uspostavljanja, a takav stav dele i američki zvaničnici.

Ipak, Blinkenova poseta bi mogla da otvori put za sastanak predsednika Bajdena i Sija u narednim mesecima, navodi AP.

Lista spronih pitanja je duga i uključuje nesuglasice u rasponu od trgovine do Tajvana, uslova ljudskih prava u Kini i Hong Kongu do kineske vojne asertivnosti u Južnom kineskom moru i ruskog rata u Ukrajini.

Bajden i Si su se obavezali da ce poboljšati komunikaciju "tako da možemo da budemo sigurni da komuniciramo što je moguce jasnije kako bismo izbegli moguce nesporazume".

Prema agenciji, ostaje nejasno da li će se tokom poslednjeg danas posete Pekingu Blinken sastati i sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.