Skopski sud odbio žalbu: Janeva ostaje u pritvoru

Izvor: B92, 22.Avg.2019, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skopski sud odbio žalbu: Janeva ostaje u pritvoru

Skoplje -- Tročlano krivično veće skopskog suda odbilo je žalbu specijalne tužiteljke Severne Makedonije Katice Janeve na pritvor, objavio je portal "a1on.mk".

Janeva će, prema odluci suda, ostati u istražnom zatvoru "Skoplje".

Pritvor od 30 dana Janevoj je sinoć odredio sudija za prethodni postupak krivičnog suda "Skoplje 1" na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, koje specijalnu tužiteljku sumnjiči da je zloupotrebila službeni položaj, i sebi i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dvojici ranije osumnjičenih u slučaju "Reket" "pribavila imovinsku korist u značajnom iznosu".

Janeva je sada treća osumnjičena u istrazi "Reket" Tužilaštva za organizovani kriminal i u pritvoru u skopskom zatvoru se priključila Bojanu Jovanovskom, zvanom "Boki 13" i Zoranu Milevskom koji su uhapšeni 15. jula kada je i otvoren istražni postupak.

Po istrazi, Janeva je dozvolila dvojici osumnjičenih da, trgujući uticajem koji na nju ima "Boki 13", s kojim je u prijateljskim odnosima, uzmu milion i po evra od biznismena Jordana Kamčeva, u zamenu za "povoljniji položaj u istrazi" slučaja "Imperija" koji vodi njeno tužilaštvo. Za to je dobila nameštaj vrednosti 298.000 denara (4.800 evra), koji joj je nabavio jedan od osumnjičenih.

Specijalna tužiteljka je u zloupotrebom položaja u slučaju "Imperija" omogućila da se Kamčevu zatvorski pritvor zameni blažim, kućnim pritvorom, da mu se vrati pasoš, a predložila je i da se osumnjičenom biznismenu da status zaštićenog svedoka i da se prekine istraga, te da se s njim zaključi sporazum da bude optužen za lakša krivična dela i da plati mali iznos štete.

Katicu Janevu policija je juče uhapsila u Skoplju i tada su pretresene njene kuće u skopskom naselju Kozle i u rodnoj Đevđeliji, a zaplenjeni službeni kompjuter i nameštaj koji je dobila kao naknadu u kriminalnom slučaju "Reket".

Predistraga u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.