Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2016, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje: Dimna bomba na kancelariju Ivanova (FOTO)

SKOPLJE - Sukobi demonstranata i policije izbili su tokom protesta u Skoplju, a na kancelariju predsednika Đorđa Ivanova bačena je dimna bomba. Ima povređenih.

Na narodnu kancelariju makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova bačena je dimna bomba, a zgrada u kojoj se nalazi zasuta je jajima i kamenjem.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke Đorđa Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Oni su u centru Skoplja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ispred kancelarije predsjednika, bacali predmete i razbili više prozora, prenosi televizija Telma.

Povrijeđeno je više osoba, javlja makedonska TV Telma.

Демолирана народната канцеларија на претседателот Иванов #Протестирам #Скопје pic.twitter.com/GHDbNuob8u

Oni traže ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. jun, kao i formiranje ekspertske vlade koja će organizovati kredibilne i demokratske izbore.

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izvještavaju da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju.

Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

#Macédoine : manifs et contre-manifs ont repris ce soir dans le centre de #Skopje - https://t.co/J3bi5XDtgq pic.twitter.com/l4XyIPWjhA

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione stranke SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

After breaching the police cordon, protesters now moved closer to the parliament in #Skopje https://t.co/zZnJmq1D29 pic.twitter.com/1VYW7UHwI8

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.