Škola tambure u Deliblatskoj peščari

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola tambure u Deliblatskoj peščari

Da tambura nije instrument samo za tradicionalnu muziku i da ima veće mogućnosti od violine samo su neke od zanimljivosti koje su se mogle čuti tokom sedmodnevne međunarodne radionice koju je organizovao Pančevački Muzički centar "Tamburatorijum".
U prirodnom rezervatu Deliblatske peščare u specifičnim uslovima gde peščane dine kvare vojvođansku ravnicu, a borova šuma zaklanja prostrani vidik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tambura dobija nesvakidašnji zvuk. Pod dirigentskom palicom iskusnih profesora mladi zaljubljenici u ovaj instrument otkrivalli su sve tehnike sviranja.

"Najviše volim da sviram narodne pesme koje su tradicija našeg grada, ali i klasične kompozicije. Pljevlja su poznata po tamburi i svi volimo ovaj instrument", kaže Nemanja Čabarkapa iz Crne Gore.
"Zavoleo sam tamburu, jer je u tradiciji moje porodice da neko svira na njoj. Svira moj otac, brat, a sad i ja", kaže Vlastimir Krstanušić iz Kikinde.
Na koji način se svira tambura u Vojvodini došla je da nauči i Hana Burdova iz Češke.
"U Češkoj je sviranje tambure već deo istorije. Ostala su samo dva tamburaška orkestra i to u Pragu i Studenki odakle i ja dolazim.Mi sviramo na starinski način i došla sam da naučim nove tehnike sviranja jer volim zvuk ovog instrumenta", kaže Hana Burdova iz Studenke.
Nova iskustva u ovoj radionici stiču i brojni profesori, jer na okupu imaju polaznike iz sedam država i treba ih sve uklopiti u kamerni ansambl i orkestar,a najuspešniji će nastupiti i kao solisti.
"Ovo je jedno novo iskustvo koje ću moći da primenim i svom radu u školi i orkestru. Lako je raditi sa onima na koje ste već navikli, a ovo je  nešto potpuno drugačije", kaže Marijana Marki iz Subotice.
Budimir Stojanović koji je organizovao ovaj prvi internacionalni "Tamburatorijum" kaže da želi da sačuva tamburu od zaborava i da prenese svoje bogato iskustvo na mlade muzičare.
"Tambura je sve prihvaćeniji instrumet kojim se ne svira samo bećarac nego i mnoge druge pesme. Ima čak i veće mogućnosti od violine", kaže Budimir Stojanović, predsednik muzičkog centra "Tamburatorijum".
U "Tamburatorijum"-u planiraju da već ove zime organizuju i seminar za dirigente, koji će voditi naši najpoznatiji stručnjaci, a da se sledeće godine  svi zajedno opet okupe u Deliblatskoj peščari u novoj muzičkoj radionici.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.