Skijaši oživljavaju Istočnu Srbiju

Izvor: RTS, 05.Feb.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skijaši oživljavaju Istočnu Srbiju

Stara planina, najveći masiv na Balkanu, krije mnoge lepote koje poslednjih godina turisti iz zemlje i inostranstva intenzivno otkrivaju. Ski centar izgrađen na Babinom zubu i Jabučkom ravništu na toj planini, oživeo je čitav kraj, uglavnom onaj koji teritorijalno pripada opštini Knjaževac.

Skijaši na Staroj planini oživljavaju Istočnu Srbiju. Bavljenje seoskim turizmom za mnoga domaćinstva izazov je i dobra zarada.

Zbog nekada čvrste granice prema Bugarskoj severozapadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delu planine ostao je naziv Budžak. Danas se ovde drugačije živi, jer  je stara lepotica spojila  lokalno stanovništvo sa gostima iz celog sveta, posebno sa onima iz susednih zemalja.

"Najviše nam se dopadaju pirotske peglane kobasice i rakija od dunje", kaže Rusica Stefanova iz Sofije.

Ovde se pre nekoliko godina krenulo od nule. Naprvljen je hotel, uređene su staze, otvorene  žičare. Žene iz Knjaževca, zaposlili su se izrađujući suvenire prepoznatljive za Istočnu Srbiju.

U jedinom hotelu na planini, u koji je država pre četiri godine uložila 30 miliona evra, posao su dobili uglavnom ljudi iz kraja.

Mnogi su svoje domove otvorili za turiste. Ćirići su pre pet godina obnovili seosku kuću. Majka Nadica je u domaćinstvu glavna kuvarica, suprug je zadužen za proizvodnju zdrave hrane, a sin i snaha su, kažu, tehnička podrška.

Tako je Budžak na Staroj planini, na radost mnogih iznenada oživeo, a Babin zub postao evropska destinacija, koja traži dodatna ulaganja, ali i povratak onih koji su iz kraja otišli.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.