Skat: Spasavanje pilota primer srpsko-američke saradnje

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skat: Spasavanje pilota primer srpsko-američke saradnje

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je u Beogradu da je misija Halijard, kojom je spaseno oko 500 savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, inspirativan primer srpsko-američke saradnje i bratstva koje je obeležilo najveći period odnosa dve zemlje.

Skat je u Narodnoj skupštini Srbije, otvarajući izložbu o misiji Halijard, rekao da hrabrost i požrtvovanje koji se vide na fotografijama predstavljaju "srce i dušu Srbije".

"Težak period 1990-ih takođe je deo naše >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zajedničke istorije, ali nas misija Halijard podseća na snažne veze koje su odredile naše odnose", rekao je Skat.

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija spasavanja savezničkih avijatičara i, najveća akcija spasavanja američkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Od avgusta 1944. do februara 1945. godine, uz veliku pomoć srpskog stanovništva, 500 savezničkih avijatičara, od toga 417 Amerikanaca, prebačeno je s improvizovanih pista u Srbiji i BiH u američke baze u Italiji.

Izložba sadrži reprodukcije nekoliko autentičnih slika i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće otvorena do 30. novembra.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.