Škaljarca čekaju zaštićeni svedok i slučaj Mutavi?

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škaljarca čekaju "zaštićeni svedok" i slučaj "Mutavi"?

Rat između dve kriminalne grupe, koji je poslednjih nekoliko godina odneo više od 30 žrtava u Beogradu i Crnoj Gori, mogao bi uskoro da dobije i sudski epilog.

U rukama srpskog pravosuđa nalazi se vođa Škaljarskog klana, a pojavile su se informacije da bi glave mogao da im dođe zaštićeni svedok.

Jovana Vukotića srpska policija uhapsila je u Turskoj. Kod sebe je imao falsifikovana dokumenta, i to je, za sada jedino krivično delo koje ima u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ipak, s obzirom na to da ga Grčka tereti za šverc 136 kilograma kokaina i da pored toga nije izručen toj zemlji, može se zaključiti da srpsko tužilaštvo očekuje mnogo više od hapšenja prvog među Škaljarcima.

„Postoji varijanta da Jovan Vukotić sam postane svedok saradnik, međutim, za sada ono što znamo je to da Specijalno tužilaštvo i Srpska policija pregovaraju sa jednim od svedoka saradnika, i da vrlo lako može da se desi da on otkrije sve što se dešavalo poslednjih nekoliko godina, odnosno nekoliko ključnih likvidacija“, kaže Mladen Radulović, urednik Kurira veb.

A ključne likvidacije, barem one u Beogradu, jesu ubistva Aleksandra Stankovića, Davorina Baltića i Dalibora Despotovića.

Smatra se da je najveća greška Škaljaraca bila likvidacija Aleksandra Stankovića, koji je bio poznatiji kao Sale Mutavi. On je bio jedan od vođa takozvanih navijača Partizana, a medijski je postao poznat posle napada na predsednika tog kluba Miloša Vazuru, kada je brutalno prebijeno njegovo obezbeđenje. Posle tog ubistva cela država se digla na noge, a iz policije su stizala saopštenja da će se obračunati sa crnogorskim kriminalnim klanovima.

Škaljarci su bliski klanu Luke Bojovića, odnosno Novom zemunskom klanu, dok je Stanković važio za čoveka bliskog Kavačkom klanu i ljudima oko crnogorske porodice Šaranović.

„Posle dve godine, prvi put imamo da kažemo iskristalisanu situaciju da se nazire motiv jednog krvavog rata koji traje dve godine. Posle ubistva Aleksandra Stankovića, pojavile su se informacije da je Stanković uzeo 40 kg kokaina koje je navodno prodao, i kažu da taj svedok saradnik tvrdi da on nije dao novac svom snabdevaču, i da je to motiv njegove likvidacije“, kaže Radulović.

Škaljarski klan, sem sa švercom kokaina i ubistvima, dovodi se u vezu i sa drugim teškim krivičnim delima, a pretpostavlja se da deo novca peru kroz ulaganja u nekretnine. Škaljarski i Kavački klan nastali su pre nekoliko godina cepanjem Kotorskog klana, posle nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.