Situacija nije vanredna, ali mere ostaju. Zašto?

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 12:10

Situacija nije vanredna, ali mere ostaju. Zašto?

Situacija sa pandemijom kovida 19 u Srbiji više nije vanredna, ali je nepovoljna. To je procena Kriznog štaba. Zbog toga - neke mere ostaju na snazi.

Kako se navodi iz Kriznog štaba, mere ostaju na snazi i zbog činjenice da su bolnice i odeljenja za lečenja kovida - puni.

Mere koje su nakon današnje sednice ostale na snazi tiču se radnog vremena ugostiteljskih, ali i drugih, objekata, ulaska u Srbiju, kao i izolacije.

Radno vreme

Radno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme tržnih centara je od 6 do 22 sata, a kontrolu poštovanja mera vrši Komunalna milicija, zajedno sa nadležnim inspekcijama Beograda i Ministarstva zdravlja. pored toga, prodavnice prehrambene robe, frizerski i kozmetički saloni, teretane, spa-centri mogu raditi do 22 časa.

Rade i ustanove kulture - bioskopi, pozorišta, galerije, biblioteke.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

Ipak, ugostiteljskim objektima u tržnim centrima zabranjen je rad, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Sa druge strane ugostitelji mogu pružati usluge u baštama, na otvorenom, i to do 22 časa, ali uz primenu svih propisanih mera. To podrazumeva da je moguće raditi do 50 odsto potpunog kapaciteta, a među gostima mora da postoji rastojanje. Ne sme se izvoditi muzika uživo. Unutrašnji prostori ugostiteljskih objekata i dalje ostaju zatvoreni.

Ulazak u Srbiju i izolacija

Svi građani Srbije koji su potpuno vakcinisani, s potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, mogu da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije, a stranci koji su potpuno vakcinisani u Srbiji mogu da uđu u našu zemlju bez karantina, PCR testa i izolacije.

Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze "sputnjika", dve doze "Fajzerove" vakcine, dve doze "Sinofarmove" vakcine iili prvu dozu "Astrazenekine" vakcine.

Kada je u pitanju izolacija, svi koji u svom domaćinstvu imaju nekog ukućanina koji je oboleo moraju da idu u izolaciju do 14 dana. U izolaciji moraju biti i oni koji su zaraženi koronom, a nemaju simptome bolesti.

Izolacija ne važi za one za koje se zna da su preležali koronu, za one koji su se vakcinisali i za zdravstvene radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raste broj smrtnih slučajeva

Izvor: B92, 16.Apr.2021

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je zabeleženo 2.846 novih slučajeva koronavirusa, od 14.193 testirana...Preminulo je 39 ljudi obolelih od ove zaraze...Od 7.187 obolelih na bolničkom lečenju, 239 pacijenata se nalazi na respiratoru...Situacija s koronavirusom u Srbiji se stabilizuje, ali stručnjaci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.