Situacija na KiM danas pred Savetom bezbednosti

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija na KiM danas pred Savetom bezbednosti

Savet bezbednosti UN održaće danas redovnu sednicu posvećenu situaciji na Kosovu i Metohiji. Na sednici će svoj poslednji izveštaj podneti dosadašnji šef Unmika Farid Zariv, kojeg će od 31. avgusta zameniti takođe avganistanski diplomata Zahir Tanin. Stavove Srbije zastupaće prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.
Kako se saznaje iz krugova srpske delegacije, ministar Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izraziće oštro protivljenje nastojanju Prištine za prijem u Unesko i Interpol, ističući da se na osnovu još uvek važeće rezolucuje 1244 Saveta bezbednosti Kosovo ne može smatrati državom i subjektom međunarodnog prava, pa samim tim se ne može kvalifikovati za prijem u takvu vrstu međunarodnih organizacija.

Ministar Dačić takođe će ponoviti spremnost Beograda na nastavak konstruktivnog dijaloga sa Kosovom na najvišem nivou uz posredovanje Evropske unije i apelovati na zemlje članice Saveta bezbednosti UN da izvrše dodatni politički pritisak na Prištinu na što skorije osnivanje Zajednice srpskih opština, kako je to planirano Briselskim sporazumom.
Šef srpske diplomatije izneće ozbiljnu zabrinost zbog određenih proceduralnih propusta suda Euleksa na Kosovu u vezi sa slučajem Olivera Ivanovića, lidera građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" kojem se sudi za navodne ratne zločine i koji je u pritvoru od janura 2014. godine uprkos svim garancijama i apelima Vlade Srbije da mu se dozvoli odbrana sa slobode.
Dačić će informisati članove Saveta bezbednosti da Ivanović već danima štrajkuje glađu u nastojanju da se izbori za to pravo i pozvati na pomoć u rešavanju tog slučaja.
Ministar Dačić će na kraju ponoviti stav Srbije da se do trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije može jedino doći kroz dijalog i ostvarivanje procesa međusobnog pomirenja.
Izraziće očekivanje da će Evropska unija nastaviti da olakšava dijalog Beograda i Prištine uz ponavljanje spremnosti Srbije na nastavak aktivnog angažovanja na primeni briselskog dogovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.